Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Zachmann, jurnalist: Șefia comisiilor înseamnă să ai dreptul la mașină, secretară și câteva sute de lei în plus la salariu

“Nu PNL, ci Ludovic Orban a ieșit cel mai câștigat din negocierile cu USR PLUS și UDMR” atrage atenția la RFI jurnalistul Sebastian Zachmann. El spune că renunțarea la ministere importante  i-a atras lui Ludovic Orban antipatia baronilor liberali din Ardeal.

După două săptămâni de negocieri la sânge PNL, USR Plus și UDMR au semnat ieri acordul de guvernare. Guvernul Cîțu va avea 18 ministere, din care 9 merg la PNL, 6 la USR Plus și 3 la UDMR. Cine a ieșit șifonat de la negocieri? Cine e cel mai câștigat? Ambele răspunsuri se află la liberali.

“Ca să rămână la putere, Ludovic Orban a trebuit să obțină o funcție importantă în Parlament. Din postura de  șef al Camerei Deputaților și lider al PNL, Orban poate controla din umbră Guvernul”, spune la RFI jurnalistul Sebastian Zachmann.

În opinia sa “PNL se întoarce în era Liviu Dragnea cu o deosebire esențială – Ludovic Orban nu are nevoie de nicio ordonanță de urgență ca să scape de pușcărie.” Totuși compromisurile făcute de liberali pentru accederea lui Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților i-au deranjat pe baronii locali din Ardeal care se declară profund nemulțumiți că PNL a cedat Ministerul Transporturilor și al Fondurilor Europene.

Conflictul intern se va tranșa în primăvara anului viitor în Biroul Permanent Național crede jurnalistul. Sebastian Zachmann vorbește despre faptul că în PNL se conturează deja două tabere puternice,  una condusă de Ludovic Orban și apropiații săi, iar alta de liderii PNL influenți din Ardeal.

Cel mai misogin Guvern din ultimii 12 de ani

Guvernul Tăriceanu II a fost în funcție între 5 aprilie 2007 și 22 decembrie 2008, exact în primi doi ani de la intrarea României în UE. A fost singurul Guvern care nu a avut în componența sa nici măcar o femeie. 12 ani mai târziu, într-un moment în care Comisia Europeană recomandă neîncetat respectarea și asigurarea parității de gen în toate instituțiile statului, Guvernul Câțu are o singură femeie nominalizată sigur pentru un portofoliu.

Sursele politice citate de presa centrală vorbesc despre Raluca Turcan ca posibilă nominalizare la Ministerul Educației și Violeta Alexandru pentru continuarea portofoliului pe care îl deține la Ministerul Muncii. Cum putem interpreta această disproporționalitate între numărul bărbaților și al femeilor din Guvern?

“Liderii celor trei partide nu au împărțit portofoliile după criterii de gen, ci după apropiații lor. A fost o negociere pentru locotenenții liderilor politici. Nu s-au gândit nici la competențe, nici la criterii de gen”, crede jurnalistul Sebastian Zachmann.  În opinia lui acesta este cel mai misogin Guvern din ultimii 20 de ani. Cât despre senatoarea USR PLUS Anca Dragu, jurnalistul crede că a devenit prima femeie la șefia Senatului doar printr-o conjunctură favorabilă.

Comisia pentru Egalitate de Șanse este Cenușăreasa împărțelii parlamentare

Alianța pentru Unirea Românilor a preluat șefia a doar două comisii de specialitate din Camera Deputaților, însă temele de care se ocupă sunt total incompatibile cu doctrica acestui partid partid populist, extremist și cu accente legionare. Vorbim despre Comisia pentru Egalitate de Șanse și cea pentru Constituționalitate.

Vorbim despre același partid care se remarcă prin declarațiile misogine și sexiste ale unuia dintre liderii lui, Sorin Lavric – cel care a declarat printre altele ca bărbaţii nu caută în femei deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Un partid care a declarat recent ca UDMR  „nu își are locul în Parlamentul României” și vrea modificarea Constituției pentru a interzice formațiunile politice pe criterii etnice. Un partid al cărui lideri afirmă că romii sunt o “plagă socială”.

În ce cheie putem privi această preluare a unor Comisii care urmăresc mai mult decât orice respectarea drepturilor omului, un capitol la care România nu excelează, fiind mai mereu pe lista țărilor pentru care Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement? Jurnalistul Sebastian Zachmann explică faptul că nu trebuie să confundăm ironia cu ignoranța.

„Politicienii nu dau doi bani pe această comisie, a egalității de șanse. Tot timpul problema drepturilor omului a fost o chestiune marginală la împărțirea comisiilor și a funcțiilor din Parlament. La prima vedere poate părea ironic faptul că această comisie s-a dus la AUR, însă în substrat este pur și simplu vorba despre dezinteresul total al partidelor tradiționale față de acest subiect. Șefia comisiilor înseamna a avea dreptul la mașină, secretară și câteva sute de lei în plus la salariu”, explică jurnalistul.

PSD va renaște ca Phoenixul în opoziție

În Opoziție PSD are timp să-ți lingă rănile și va face o opozitie puternică, crede Sebastian Zachmann care mai prevede că orice greșeală a puterii îi va aduce pe social – democrați mai aproape de victoria în alegerile din 2024.

“PSD se simte ca peștele în apă în opoziție. Cu siguranță va crește în cei 4 ani, asta dacă va rămâne  4 ani în opoziție. Nesiguranța acestui Guvern este perpetuă. Este afișată înainte de instalarea în funcție. Coaliția de Centru Dreapta are o singură variantă – să guverneze impecabil astfel încât să spere că o să câștige și alegerile de peste 4 ani. Dacă se va face țăndări, PSD va câștiga toate cele 4 rânduri de alegeri în 2024”, crede Sebastian Zachmann.

 

 
Sebastian Zachmann, jurnalist: Ar putea fi cel mai misogin Guvern din ultimii 20 de ani