Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și în Tailanda femeile se află în fruntea luptei pentru democrație

tailanda.png

Chonticha 'Lookkate' Jangrew este o figură centrală a demonstrațiilor pro-democrație din Tailanda
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Denunțând violența sexuală, solicitând reforma legislație privind avortul și încetarea stigmatizării prostituției - probleme altădată tabu în Tailanda – tinerele femei sunt cele care își asumă acum rolul de lider într-o amplă mișcare pro-democrație. Prin protestele lor, ele solicită egalitatea de gen într-un regat în care locurile de muncă și politica sunt încă dominate de bărbați. Reporterii AFP au vorbit cu trei dintre ele.

Negociator șef

Când poliția a încercat în noiembrie să oprească protestatarii să ajungă la Parlamentul thailandez, Chonticha Jangrew își amintește că i-a regrupat pentru a trece peste baricade.

„Am tăiat sârma ghimpată, ne apropiem de parlament cât de mult putem. Nu vom da înapoi", își spunea ea în timpul mitingului.

Câteva clipe mai târziu, polițiștii au atacat protestatarii cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă - un moment de cotitură pentru o mișcare la care au participat mii de oameni de la începutul lunii iulie.

Chonticha, în vârstă de 27 de ani, participă la toate demonstrațiile și este adesea singura persoană de încredere care negociază cu poliția, dar vizibilitatea ei a dus și la o serie de acuzații penale.

Ea spune că a primit amenințări cu moartea și „insulte sexuale” de la ultra-regaliști care se opun mișcării de protest, dar a insistat că lupta trebuie să continue.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putință dacă vrem egalitate”, a spus ea.

La fel ca majoritatea protestatarilor, ea solicită demisia prim-ministrului Prayut Chan-O-Cha, reformarea monarhiei și  rescrierea constituției militare.

De asemenea, ea luptă pentru o mai bună reprezentare a femeilor în politică - acum, acestea reprezintă doar 14% din parlamentari și 10% din cabinet.

Chonticha a fost crescută de un tată militar într-un mediu conservator.

„Am fost nevoită să mă emancipez. Astăzi, nu-mi ascund opiniile față de familia mea. Ei le acceptă, dar se tem  pentru mine", a spus ea.

 

”Lupta asta e mai importantă decât dragostea pentru film care îmi curge prin vene”

Vedetă locală de film și televiziune încă din adolescență, Inthira Charoenpura - cunoscută sub pseudonimul „Sai” - spune că unele contracte i-au fost anulate după ce ea s-a alăturat mișcării de protest.

„În această industrie nimeni nu îndrăznește să vorbească despre politică, de teamă să nu-și compromită cariera”, spune ea.

Ea se confruntă cu acuzații penale pentru că ar fi insultat monarhia, conform legilor severe din Tailanda privind defăimarea regală.

Actrița în vârstă de 40 de ani are aproape jumătate de milion de fani pe rețelele de socializare și este una dintre puținele vedete din Tailanda care a recunoscut public că sprijină financiar mișcarea. Tinerii protestatari o numesc „Sugar Mama”.

Ea colectează donații și distribuie mâncare, căști de protecție, măști de gaz și rațe gonflabile - care au ajuns să fie un simbol al mișcării.

"Manifestanții sunt atât de curajoși. În țara noastră, mișcările de protest se termină adesea cu decese", spune ea, referindu-se în special la revoltele civile din 2010 care s-au încheiat cu o represiune sângeroasă.

Protestele de acum sunt în mare parte pașnice, tinerii studenți care se reunesc cer schimbări sociale - inclusiv încetarea hărțuirii sexuale și a discriminării de gen.

„În timpul manifestațiilor, femeile îndrăznesc să vorbească despre experiențele pe care le-au avut în calitate de victime”, spune Sai.

Sai consideră că protestele din acest an sunt una dintre cele mai valoroase cauze pe care le-a susținut.

„Nu putem vorbi încă de victorie, dar există o schimbare ireversibilă”, spune ea. „Această luptă este chiar mai importantă decât cinematografia care îmi curge prin vene”.

 

Militantă pentru dreptul la avort

Chumaporn Taengkliang, cunoscută sub numele de "Dao", a introdus o dată 10.000 de pastile pentru avort aduse din China în regat, unde pilulele nu erau disponibile pe scară largă.

Șapte ani mai târziu, ea participă acum frecvent la protestele care solicită dezincriminarea avortului și legalizarea prostituției.

Avortul este legal în Thailanda, dar este restricționat, cu excepția cazurilor specifice, cum ar fi violul sau atunci când sănătatea femeii este amenințată - în caz contrar, ele pot fi urmărite penal și închise timp de trei ani.

„Este ceva arhaic”, spune Dao, care apreciază totuși informațiile recente conform cărora guvernul lucrează la dezincriminarea avortului, chiar dacă „trebuie să mergem mult mai departe pentru a proteja cu adevărat femeile”.

Tânăra de 34 de ani a riscat, de asemenea, acuzații penale criticându-l pe rege.

Dao a crescut în sudul Tailandei într-o familie conservatoare unde violența domestică era la ordinea zilei și a înțeles de la vârsta de 12 ani că „trebuia să lupte împotriva tuturor acestor lucruri”.

Ea îi îndeamnă pe alți lideri pro-democrație, mulți dintre ei bărbați, să se facă auziți: „Nu vom mai sta niciodată pe bancheta din spate, vom fi mereu în prima linie".

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de France24

Editor Șerban Goergescu