Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chiloții lui Navalnîi, FSB și Noviciok

navalni.jpg

Sursa imaginii: 
Peter Rigaud / DER SPIEGEL

Scena politică rusă este zguduită în continuare de așa-numita ”afacere Navalnîi”. Liderul de opoziție rus revine,  la numai o săptămâna distanță de investigațiile internaționale cu privire la otrăvirea sa, cu detalii șocante despre metodele serviciilor secrete ruse  de a-l asasina în vara acestui an. În același timp, Kremlinul refuză să înceapă investigații oficiale cu privire la otrăvirea lui Navalnîi.

 

Vă întrebați, poate, pe final de an pandemic, cu ce se mai ocupă atotputernicele servicii secrete ruse? Un răspuns de-a dreptul epic și de netăgăduit a fost dat ieri de către liderul rus de opoziție Alexei Navalnîi. Acesta a adus dovezi suplimentare conform cărora în fișa postului Serviciului Federal pentru Securitate al Rusiei – FSB – intră, printre altele, asasinarea prin otrăvire cu agenți chimici interziși prin convenții internaționale din care și Rusia face parte.

Într-un video publicat ieri pe canalul său de Youtube, Alexei Navalnîi, sub o identitate falsă, pretinzând că este asistentul lui Nikolai Patrușev, un apropiat de-al lui Putin și președinte al Biroului pentru Securitate al Rusiei, și utilizând o aplicație care permite imitarea numerelor de telefon, intră într-un schimb telefonic cu unul din membrii echipei de asasinare coordonată de la cel mai înalt nivel de FSB și administrația de la Kremlin. În răstimpul celor 23 de minute de conversație telefonică, agentul FSB admite că operațiunea de filare și asasinare a avut loc în mod susținut și coordonat de la cel mai înalt nivel. Agentul FSB dă și detalii șocante despre metoda otrăvirii lui Navalnîi. Acesta se pare că a fost otrăvit cu agentul chimic ”Noviciok” ca rezultat al aplicării substanței pe interiorul chiloților victimei, adică chiloții lui Navalnîi au fost în mod secret și ilegal sustrași undeva într-un hotel din Siberia, în orașul Tomsk, lenjeria intimă i-a fost îmbibată cu ”Noviciok”, ca ulterior substanța să fie absorbită prin organele genitale și zona inghinală. Cam așa arată o operațiune de rutină a serviciului rus de securitate, iar agentul FSB pe care a reușit să-l interogheze Alexei Navalnîi a confirmat pentru o lume întreagă această realitate. 

Alexei Navalnîi și echipa sa se pare că au găsit un mod foarte ingenios și eficace de a hărțui regimul lui Putin și de a-i expune degradarea morală și instituțională. Acest lucru a fost posibil, și datorită echipei internaționale de investigație condusă de jurnalistul bulgar Hristo Grozev, proprietar al fondului de investigații Bellingcat. Trebuie să atragem atenția și asupra faptului că Navalnîi s-a întreținut telefonic cu agentul FSB nu mai puțin de 45 de minute, însă a făcut publice doar 23 de minute din conversație. Nu știm ce conținut mai rămâne pentru a fi dezvăluit, însă putem presupune că restul detaliilor, fie vor fi făcute publice într-un viitor apropiat, fie vor fi utilizate ca poliță de asigurare de către Alexei Navalnîi împotriva unor potențiale încercări reînnoite de atentat la viața sa. Navalnîi, ca lider politic obține de asemenea în mod meritoriu capacitatea de a dicta agenda publică, lucru practic fără precedent pentru un lider al opoziției în Rusia lui Putin.

Chestiunea atentatului asupra lui Navalnîi a devenit începând cu luna august și până în prezent ca un serial politic ce devine tot mai captivant cu fiecare sezon. Pentru regimul de la Kremlin însă, otrăvirea lui Navalnîi devine o problemă sistemică pe care o va moșteni pentru anul 2021, iar serialul politic cu elemente de tragicomedie se va transforma probabil în temă de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din septembrie anul viitor. Elementul ce lipsește, deocamdată, este protestul de masă al susținătorilor lui Alexei Navalnîi, în prezent cel de-al doilea politician rus ca popularitate. Acest element va emerge cel mai probabil în ziua în care Navalnîi se va decide să revină în Rusia, iar efectele pandemiei se vor diminua în rezultatul procesului de vaccinare. Pentru moment, însă, nu putem decât să urmărim aceasta satiră politică dostoevskiană începând cu ultimul video al lui Navalnîi pe canalul său de Youtube, care în doar 24 de ore a acumulat 13 mln de vizionări. Un record absolut pentru opoziția din Rusia.

 

 
Octavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia