Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Cîțu, gata de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului

catu.jpg

Florin Cîțu

PNL și USR PLUS au stabilit, marți  seara, listele cu miniștri care vor face parte din viitorul Guvern condus de Florin Cîțu. UDMR a luat această decizie încă de luni seara. Liderii celor trei formațiuni vor ca votul de învestitură pentru Guvernul Cîțu să fie dat miercuri seara.

După discuții îndelungate și tensionate în interiorul PNL, premierul desemnat, Florin Câțu a prezentat lista cu miniștri PNL

Miniștri PNL:

Ministerul de Finanțe - Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
Ministerul Energiei - Virgil Popescu
Ministerul Afacerilor Interne - Lucian Bode
Ministerul Educației - Sorin Câmpeanu
Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu
Ministerul Agriculturii - Adrian Oros
Ministerul Muncii - Raluca Turcan

Miniștri USR PLUS:

Ministerul Justiției - Stelian Ion
Ministerul Sănătății - Vlad Voiculescu
Ministerul Transporturilor - Cătălin Drulă
Ministerul Fondurilor Europene - Cristian Ghinea
Ministerul Economiei- Claudiu Năsui
Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării - Ciprian Teleman

Miniștri UDMR:
Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila
Ministerul Mediului - Tanczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului - Novák Eduárd.

Vicepremieri în Guvernul condus de Florin Cîțu vor fi Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Lista a stârnit nemulțumirea unor liberali, ceea ce l-a făcut pe liderul formațiunii, Ludovic  Orban să reacționeze.

PNL nu mai e singur la guvernare, le-a transmis Ludovic Orban nemultumiților din partid. „Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare, PNL se află într-o coaliție și că în negocierile purtate mandatul acordat de BPN a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de asemenea de a conduce la formarea unei majorități parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu și, de asemenea, cu o reprezentare care ține cont de votul cetățenilor, adică o reprezentare în toate funcțiile de demnitate publică pentru PNL corespunzătoare votului dat de cetățeni și anume o pondere de 55%”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a confirmat că cele mai multe discuții în contradictoriu au fost din cauza ministerelor pierdute la negocieri.

Sigur că s-a discutat de ministere. Normal că unii au fost poate supărați că nu mai deținem noi anumite ministere. Pe de altă parte, vreau să spun un lucru foarte limpede pe care trebuie să îl înțeleagă toți români: din punctul meu de vedere orice ministru girează un portofoliu indiferent că este din partea PNL, USR PLUS sau UDMR, pune în practică programul de guvernare al coaliției. Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul. Sigur că, probabil, unii au considerat că având anumite ministere am fi avut o altă poziție, mai multă putere sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am avut în vedere a fost acela de a reuși construcția acestei coaliții”, a spus Orban.

Premierul desemnat Florin Cîțu a anunțat că programul de guvernare și lista miniștrilor vor fi depuse miercuri în Parlament. El și-a exprimat speranța că noul Cabinet va fi învestit miercuri seară.

Audierile în comisiile de specialitate sunt programate să înceapă la ora 11.00.