Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emilia Șercan: Numirea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației, un lucru discutabil

Bilant critic Sorin Cimpeanu SAR.jpg

Sorin Cîmpeanu a înregistrat multe restanțe în primele șase luni de mandat, potrivit SAR (Sursa foto: Facebook/Sorin Cîmpeanu)
Sorin Cîmpeanu a înregistrat multe restanțe în primele șase luni de mandat, potrivit SAR (Sursa foto: Facebook/Sorin Cîmpeanu)

Jurnalista Emilia Șercan, de la site-ul PressOne, cunoscută pentru faptul că a dezvăluit de-a lungul anilor mai multe cazuri de plagiat la nivel înalt, comentează la RFI desemnarea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației.

Mai multe organizații ale societății civile au cerut PNL și președintelui Klaus Iohannis să nu-l desemneze pe Sorin Cîmpeanu ca membru al Guvernului Cîțu, din cauza trecutului său.

Emilia Șercan explică la RFI ce anume i se poate reproșa lui Sorin Cîmpeanu: ”Dacă e să începem în primul rând cu trecutul său politic, putem spune că domnul Cîmpeanu poate fi inclus în categoria traseiștilor. A fost susținut de către Partidul Conservator în momentul în care a ocupat prima dată poziția de membru în Guvernul Victor Ponta, deci a fost ministru al Educației, ulterior a devenit membru ALDE, după care a devenit membru fondator al partidului Pro România, iar acum este de un an de zile membru al PNL, chiar vicepreședinte”.

”Cât despre chestiunile controversate pe care dumnealui le-a susținut în anii trecuți, primul lucru pe care l-aș menționa e că dumnealui era ministru în 2015, atunci când Consiliul Național de Etică i-a dat un verdict de neplagiat lui Gabriel Oprea, care în final a rămas fără titlul de doctor. Mai este un lucru, dumnealui în decembrie 2014, când era ministru al Educației, a promovat acea OUG care practic era un fel de amnistie mascată a plagiatorilor, mai exact a introdus în legea educației posibilitatea de a renunța la titlul de doctor”, amintește ea.

”Apoi, în anii care au urmat, domnul Cîmpeanu a susținut mai multe idei, care din fericire până în momentul de față nu s-au materializat, cea mai importantă era chiar ideea de amnistiere a plagiatelor. Dumnealui spunea că ar fi util să se pună o bornă, dincolo de care să nu mai fie verificate tezele de doctorat în care există suspiciuni de plagiat”, conchide Emilia Șercan.

 
Emilia Șercan, despre numirea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației