Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul de la Chișinău și-a dat demisia. Deputat PAS:”Doar anticipatele pot schimba lucrurile în bine în R.Moldova”

poza-guvern.jpg

Premierul moldovean a anunțat demisia Guvernului în timpul unui briefing, în prezența președintelui Igor Dodon și a speakerului Parlamentului, Zinaida Greceanîi
Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

La Chișinău, Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut, miercuri, de premier și vine în ziua în care Parlamentul urma să se convoace într-o ședință specială pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Executivului, depusă săptămâna trecută de opoziție. Ion Chicu a precizat că, pe parcursul zilei, urmează să discute cu președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, despre activitatea Guvernului în exercițiu. De partea sa, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că doar alegerile anticipate și un nou Parlament pot schimba lucrurile în bine în Republica Moldova. Să mai spunem că, demisia Executivului vine cu o zi înainte de ceremonia de învestire a președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Ion Chicu, sunt doar două căi legale de a declanșa dizolvarea Parlamentului și alegerile parlamentare anticipate, una este demisia Guvernului. ”În aceste condiții, eu am propus de a veni astăzi cu decizia de demisie a prim-ministrului, respectiv, și a Guvernului Republicii Moldova. Astfel, încât, această procedură să poată fi lansată cât mai curând posibil”, a spus Ion Chicu.

Ion Chicu a mai afirmat că astăzi urmează să discute cu președintele ales Maia Sandu despre activitatea Guvernului în exercițiu, ”astfel încât să poată fi asigurată funcționarea instituțiilor statului și a țării, în general”.

Deputat PAS: ”Din acest moment este declanșată procedura de provocare a dizolvării Parlamentului”

”Demisia evident survine urmare a presiunii societății și a oamenilor. Din acest moment este declanșată procedura de provocare a dizolvării Parlamentului. Doar alegerile anticipate și un nou Parlament poate schimba lucrurile în bine în Republica Moldova”, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

Totodată, parlamentarul moldovean a precizat că ”un nou Executiv, majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare națională sau de uniune națională înseamnă că actualul Parlament rămâne în continuare. Dar cu actualul Legislativ vom degrada în continuare și nu aveam nicio șansă să mergem înainte. Și să dezvoltăm această țară”.

Dodon: ”Președintele nou ales trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru ceea ce este în țară” 

Igor Dodon consideră că începând cu ziua de mâine, președintele nou ales, care va depune jurământul, trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru ceea ce este în țară și să înceapă discuțiile cu fracțiunile parlamentare pentru numirea altui Guvern, desemnând un candidat, sau pentru discutarea foii de parcurs pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a mai spus Igor Dodon. 

Trebuie spus că, tot astăzi, 23 decembrie, expiră mandatul de președinte al lui Igor Dodon, învestit în funcție acum 4 ani. Dodon a declarat miercuri, în timpul unei adresări către cetățeni, că transmite următorului președinte al Republicii Moldova ”o instituție prezidențială credibilă și puternică”. Dodon consideră că președintele țării trebuie să fie mediator și să-și asume dialogul dintre partidele politice, ”așa cum a făcut el în 2019, când, în pofida unor riscuri pentru el, a numit-o pe Maia Sandu în funcția de premier, iar pe Andrei Năstase în funcția de ministru de Interne”.

Ce urmează? 

Potrivit prevederilor legale, Guvernul Chicu nu va putea adopta hotărâri, dar, până la învestirea unui nou Executiv sau alegerilor parlamentare anticipate, Guvernul în exercițiu va administra problemele curente ale țării. Președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, urmează să aibă consultări cu fracțiunile parlamentare, după care va veni cu o candidatură pentru funcția de premier. Noul candidat urmează să meargă în Parlament pentru a obține votul deputaților moldoveni. În cazul în care nu este susținut de parlamentari, președintele numește o altă candidatură pentru funcția de prim-ministru. 

Dacă eșuează două tentative de învestire a Guvernului, șeful statului poate dizolva Parlamentul și anunță data alegerilor anticipate.