Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Spiritele se încing printre șoferii blocați la Dover

soferi_imbranceli.jpg

Busculade la Dover
În portul Dover au avut loc busculade între țoferii camioanelor blocate și poliție
Sursa imaginii: 
PA

Spiritele s-au încins în portul Dover, deoarece șoferii de camioane se confruntă cu întârzieri continue, în ciuda faptului că Franța și-a redeschis granița cu Marea Britanie. Franța a ridicat interdicția sosirilor din Marea Britanie, cu condiția unui test Coronavirus negativ, dar se așteaptă ca situația să revină la normal abia în câteva zile.

 

Mai mulți șoferi s-au confruntat cu poliția miercuri dimineață, ofițerii încercând să împingă înapoi o mică mulțime care încerca să intre în Portul Dover din sud-estul Angliei.

Poliția din Kent a declarat că un bărbat a fost arestat pentru obstrucționarea unei autostrăzi la Dover și că au avut loc tulburări pe Aeroportul Manston, unde sunt parcate o parte a camioanelor.

Rod McKenzie de la Asociația Transportatorilor Rutieri a descris situația ca fiind "haotică”, pentru că șoferii de camioane s-au îndreptat spre porturi crezând că frontierele vor fi deschise.

"Sunt obosiți, frustrați, dorind cu disperare să ajungă acasă de Crăciun”, a spus el. McKenzie a spus că informațiile care le-au fost furnizate au fost "extrem de imprecise”, în timp ce furnizarea de alimente, toaletele și facilitățile de spălare sunt "inadecvate”.

Unii transportatori au ieșit din parcul de camioane Manston, unde au fost forțați să doarmă în cabine, cerând să afle când li se va permite să plece acasă.

Cozi enorme de camioane

Manston - un aeroport dezafectat - este acum plin, așa că au apărut presiuni asupra autorităților pentru a face cât mai multe teste cât mai repede posibil pentru a elibera spațiu pentru orice nou-sosiți. Peste 5.000 de camioane sunt blocate în comitatul Kent din sud-estul Angliei, potrivit Ministerului Transporturilor.

Camioane blocate la Manston în Kent, sud-estul Angliei
Aeroportul Manston a devenit o imensă parcare de camioane blocate
Sursa imaginii: 
AFP

Ministrul administrației locale, Robert Jenrick, a declarat la BBC că este posibil să dureze "câteva zile” până vor fi eliminate cozile de camioane care s-au acumulat. 

El a spus că vor exista "mai multe locuri de testare” la Aeroportul Manston și în alte părți. Se vor folosi teste rapide de "flux lateral”, care pot detecta noua variantă Coronavirus și pot da un rezultat în aproximativ 30 de minute.

Șoferii de marfă vor primi rezultatul testului prin text, iar un rezultat negativ le dă dreptul să treacă Canalul Mânecii. Dacă primesc rezultate pozitive, li se va oferi cazare la hotel securizată Covid în apropiere, unde vor trebui să se autoizoleze.

Interdicția introdusă de Franța duminică, a fost acum relaxată pentru a permite cetățenilor francezi, cetățenilor britanici care locuiesc în Franța și transportatorilor să călătorească - dacă oferă rezultate negative cu mai puțin de 72 de ore înainte de plecare.

Militarii s-au alăturat personalului medical pentru a efectua teste rapide pe mii de șoferi de camioane blocate.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ