Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile anticipate, o sabie cu două tăișuri pentru Maia Sandu

maia.jpg

Alegerile anticipate o avantajează pe Maia Sandu, spun analistii
Alegerile anticipate o avantajează pe Maia Sandu, spun analistii
Image source: 
Facebook/PAS

Alegerile anticipate o avantajează pe Maia Sandu, apreciază Dan Dungaciu analist de politică externă care comentează demisia guvernului Ion Chicu, cu o zi înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte și în ziua în care Parlamentul trebuia să dezbată o moțiune de cenzură la adresa guvernului socialist. Un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii.

Până atunci, următoarele luni,  trebuie gestionate extrem de atent din punct de vedere politic de noul președinte, pentru că până la organizarea scrutinului, care probabil va fi undeva în primăvară, imaginea sa și a partidului PAS se vor eroda.

“Din punct de vedere politic, doamna Maia Sandu este evident avantajată de această evoluție. Domnul Chicu era într-un fel veriga slabă, el sugerase că vrea să plece și a plecat exact în ziua în care pleacă și Igor Dodon, anunțând alegeri anticipate. Pentru Maia Sandu alegerile anticipate sunt un obiectiv politic esențial pentru ca proiectul Maia Sandu să capete substanță. Fără un scrutin înainte de termen, doamna Maia Sandu era doar o imagine frumoasă, un tablou atrăgător dar nimic altceva în Republica Moldova pentru că puterile președintelui în realitate sunt extrem de limitate acolo. Șansa Maiei Sandu este să ajungă, prin aceste alegeri anticipate,   la pârghiile reale de putere. Ce face domnul Dodon acum? Încearcă să mute toată responsabilitatea pe doamna Maia Sandu, astfel încât imaginea acesteia și a partidului ei (PAS) să se erodeze“, completează Dan Dungaciu.

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu este programată joi, 24 decembrie.

 

 
Analistul de politica externa, Dan Dungaciu