Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul lui Florin Cîțu pentru prima ședință de Guvern: bugetul pe 2021 și măsuri contra pandemiei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Noul premier le-a transmis miniștrilor, miercuri, prioritățile pentru prima ședință de Guvern, care va avea loc după Crăciun.

Printre subiectele care vor fi discutate săptămâna viitoare se numără măsurile pentru combaterea pandemiei de Covid-19 și finalizarea construcției bugetului pe anul următor, a declarat Florin Cîțu:

Sunt câteva lucruri pe care le-am pregătit pentru ședința următoare care o să fie săptămâna viitoare și sunt câteva priorități care sunt în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemiei și câteva necesare pentru susținerea mediului de afaceri și finalizarea construcției bugetului pe anul 2021. Toate aceste lucruri trebuie să le avem gata săptămâna viitoare”, le-a spus prim ministrul membrilor guvernului.

Cîțu a declarat că în primul rând, trebuie promovat proiectul de ordonanță de urgență pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021, pentru care ministrul Muncii Raluca Turcan a fost atenționată să aibă în vedere termenul și să fie gata săptămâna viitoare.

Mai apoi, premierul ia în calcul promovarea proiectului de ordonanță de urgență privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 și aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest cu aplicare până la același termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene:

Până în data de 24 decembrie va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană. Avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe”, a spus Cîțu.

Tot legat de schema de ajutor de stat, Comisia a emis decizia de prelungire cu 6 luni a perioadei de funcționare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari. Gradul de finanțare și garantare aferentă pozițiilor oferite au fost deja aprobate și sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial. Mai avem promovarea proiectului de ordonanță de urgență prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul Horeca – turism, structuri de cazare, structuri de alimentație și turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de Covid-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui! Pentru săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele”, a mai completat premierul.

Amintim, această schemă a fost deja notificată la Comisia Europeană, iar după ce vor fi transmise toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilității schemei de ajutor de stat se va realiza și o notificare oficială, urmând ca decizia de autorizare să fie emisă în procedură accelerată, potrivit șefului Executivului:

Mai avem promovarea proiectului de ordonanță pentru prelungirea unor facilități fiscale în contextul pandemiei Covid-19 și aici, domnule ministru Nazare, lucrurile sunt în derulare. Promovarea unor măsuri fiscale bugetare pentru menținerea indemnizației aferente funcțiilor de demnitate publică la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020 și altele similare”, a mai spus Florin Cîțu înaintea primei ședințe a noului cabinet.