Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, învestită astăzi în funcția de președinte al R.Moldova. Dodon nu va participa la ceremonia de inaugurare

maia_galben.jpg

Maia Sandu va fi învestită, joi, în funcția de președinte, iar mandatul său va dura patru ani
Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

La Chișinău, Maia Sandu va fi învestită, joi, în funcția de președinte al R.Moldova. Ceremonia va avea loc la Palatul Republicii. Mandatul președintelui durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Igor Dodon a anunțat la postul public de televiziune că nu va participa la ceremonia de inaugurare a noului șef de stat, dar o va aștepta pe Maia Sandu, la Președinție, cu un buchet de flori. Iar, în seara zilei de joi, fostul președinte prorus va pleca la Moscova.

Potrivit agendei, la ora 11.00 este anunțată ședința solemnă comună a Parlamentului R.Moldova și a Curții Constituționale. Aici, Maia Sandu va depune jurământul constituțional. La 12.00, noul șef de stat va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Iar la Președinție, la ora 12.15, va avea loc  un ceremonial militar-protocolar. Igor Dodon, al cărui mandat de președinte a expirat pe 23 decembrie, va transmite aici puterea noului șef de stat, Maia Sandu. 

Miercuri, în ultma zi de mandat, Dodon a  declarat că transmite următorului șef de stat ”o instituție prezidențială credibilă și puternică”. Dodon consideră că președintele țării trebuie să fie mediator și să-și asume dialogul dintre partidele politice, ”așa cum a făcut el în 2019, când, în pofida unor riscuri pentru el, a numit-o pe Maia Sandu în funcția de premier, iar pe Andrei Năstase în funcția de ministru de Interne”. 

Să spunem că, mandatul președintelui ales al R.Moldova a fost validat la 10 decembrie de magistrații Curții Constituționale.

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Șeful statului are dreptul la inițiativă legislativăpromulgă legile și este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul își menține hotărârea adoptată anterior, președintele promulgă legeaÎn cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive.

”În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui”.

Dacă funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă președintele este demis, ori dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

La 15 noiembrie, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat detașat alegerile prezidențiale cu aproape 58 la sută, în timp ce Igor Dodon, susținut de socialiști, a obținut 42 la sută.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova