Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesaj de susținere pentru Maia Sandu din partea a șapte șefi de stat europeni

Preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei au transmis o declaraţie oficială comună de susţinere a preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care urmează să fie învestită în funcţie joi.

"Noi, preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei, o felicităm pe doamna Maia Sandu cu prilejul învestirii sale ca Preşedinte al Republicii Moldova. Maia Sandu a primit un mandat ferm de la cetăţenii Republicii Moldova care aşteaptă schimbări, o agendă de reforme mai ambiţioasă, democraţie şi legături mai strânse cu Uniunea Europeană", se arată în declaraţia transmisă de Administraţia Prezidenţială.

Cei şapte şefi de stat îşi exprimă sprijinul "deplin" pentru Maia Sandu şi eforturile sale de a consolida implementarea reformelor, "pe baza valorilor democratice, libertăţilor fundamentale şi a statului de drept".

"O susţinem pe doamna preşedinte Maia Sandu în demersurile sale de a dezvolta în Republica Moldova un sistem democratic funcţional, care să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova. De asemenea, suntem dispuşi să împărtăşim din experienţa noastră privind reformele şi procesul de integrare europeană, demers care ar putea contribui la prosperitatea şi bunăstarea Republicii Moldova pe calea sa către Uniunea Europeană", se subliniază în declaraţie.

Totodată, cei şapte preşedinţi îşi reiterează sprijinul "ferm" pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi pentru "calea europeană" aleasă de cetăţenii Republicii Moldova.

Maia Sandu va fi învestită, joi, în funcția de președinte al R.Moldova. Ceremonia va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău. Igor Dodon a anunțat la postul public de televiziune că nu va participa la ceremonia de inaugurare a noului șef de stat, dar o va aștepta pe Maia Sandu, la Președinție, cu un buchet de flori