Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu a devenit oficial președintele R.Moldova.”Voi fi președintele integrării europene ce va scoate țara din izolare”

maia_sandu_poza_presedinte.jpg

Maia Sandu a depus, joi, jurământul constituțional și a devenit oficial al șaselea președinte al R.Moldova
Image source: 
Moldpres

Zi istorică. Maia Sandu a depus jurământul constituțional și a devenit oficial cel de-al șaselea președinte al R.Moldova. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii. ”Voi fi președintele integrării europene ce va scoate țara din izolare și voi promova o politică externă ce va construi punți și nu ziduri”, a declarat Maia Sandu, după ce a fost învestită în funcție, în prezența deputaților moldoveni, dar și a diplomaților străini. La ceremonia de inaugurare nu a participat Igor Dodon. Și dacă Maia Sandu a fost aclamată astăzi de sute de oameni, adunați în centrul orașului, fostul șef de stat a fost huiduit.

”Maia Sandu, președinte”, ”Bravo”, ”Victorie”, ”Maia Sandu și poporul” au tot scandat sute de oameni, din momentul în care noul președinte a plecat de la Palatul Republicii și se îndrepta, pe jos, spre monumentul lui Ștefan cel Mare, după care la Președinție. A și fost colindată și felicitată de Surorile Osoianu, care îl așteptau pe noul șef de stat în scuarul Europei. Ulterior, Maia Sandu a mers la Președinție, unde Igor Dodon, în cadrul unui ceremonial militar, i-a transmis puterea noului șef de stat. La scurt timp, Dodon a plecat, fiind huiduit de mulțimea din fața Președinției, fără a discuta cu presa sau cu cetățenii. În această seara, fostul președinte prorus pleacă la Moscova.  

”Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestui pământ care a intrat în funcție supărată pe corupția din această țară”

După ce a fost învestită în funcția de președinte, Maia Sandu a rostit un discurs.”Cu prețioasele voastre speranțe intru azi pe poarta Președinției. Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestui pământ care a intrat în funcție supărată pe corupția din această țară. Celor care ați înțeles că R. Moldova are nevoie de fiecare dintre noi vreau să vă mulțumesc și să vă rog să mergem în continuare împreună”.

”Am planuri mari pentru țara noastră și am nevoie de ajutorul vostru. Voi fi un președinte care unește cetățenii și care va promova oamenii în bază de merite și voi spune mereu adevărul. Voi fi președintele integrării europene ce va scoate țara din izolare și voi promova o politică externă ce va construi punți și nu ziduri. Vom porni în scurt timp lupta pentru transformarea țării. Dragi cetățeni, nu am altă grijă în următorii patru ani decât binele Moldovei”, a declarat Maia Sandu.

Noul președinte s-a adresat și etniilor din R.Moldova, vorbind în limba rusă, ucraineană și găgăuză.

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive.

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Șeful statului are dreptul la inițiativă legislativăpromulgă legile și este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul își menține hotărârea adoptată anterior, președintele promulgă legeaÎn cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Dacă funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă președintele este demis, ori dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de prim-ministru. 

 
Un reportaj de Valeria Vițu