Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puurs: epicentrul vaccinului anti Covid19 se află în Belgia

sint_peter_puurs.png

Puurs Sint Peters
Puurs - localitatea unde începe vaccinarea în Belgia si unde vaccinul este produs
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Primul vaccinat în Belgia va fi, în 28 decembrie, un rezident în vârstă de 96 de ani al azilului de bătrâni din Puurs. Se dă astfel startul simbolic al vaccinării tocmai în localitatea flamandă unde Pfizer a instalat liniile de producție și de unde vaccinul este distribuit în restul Europei. 

La Puurs domnește un calm total. Izolarea socială, normele sanitare, vacanța de Crăciun și vremea rea sunt în cauză – dar nu numai. La Puurs – un orășel nascut dintr-un fost sat cu o populație de 17.000 de locuitori- nu e niciodată nimeni pe stradă. 

Puurs piata centrala

Piața centrală din Puurs (foto RFI România)

Așa vrea legenda, asta se constată și în practică și nu degeaba se zice că aici te poți plimba gol pe stradă fiindcă n-are cine să te vadă. 

Doar pe la primărie se plimbă de câteva zile echipe de turnaj din lumea întreagă. Iar la trei kilometrii de primărie, situația este ceva mai animată. 

Primaria Puurs

Primăria orașului Puurs, capitala mondială a vaccinului anti covid19 (foto RFI România)

In domeniului construit de Pfizer cu mulți ani în urmă camioanele „valsează”, ele vin și pleacă fără încetare de câteva zile.

Vaccinul anti Covid produs aici de Pfizer și BioNTech este distribuit în toată Europa și în lume . Angajații intră în sediul Pfizer înțepați și grăbiți, pozând în vedete de cinema. Ei ne aruncă priviri temătoare fiindcă cu toții au semnat clauza de confidențialitate. Niciunul nu poate vorbi cu presa care-i asaltează câteva săptămâni. 

 Pfizer Manufacturing Belgium la Puurs pe drumul național N16 unde se află toate multinaționale din această zonă (foto RFI România)

In oraș însă, la brutărie, doi localnici se învoiesc să ne spună cât sunt de mândrii de orășelul lor care a devenit cunoscut în lumea întreagă. 

Puurs este epicentrul luptei împotriva epidemiei. Cu toate acestea Belgia nu este prima țară europeană care a început vaccinarea. 

Belgienii pornesc doar începând din 28 decembrie o schemă de vaccinare care începe cu azilurile de bătrâni (rezidenți și personal medical) și continuă cu echipele medicale din spitale. Marea majoritate a populației va putea fi vaccinată doar începând cu luna iulie a anului viitor, dacă totul merge bine.

Primii vaccinați vor fi Jos Hermans în vârstă de 96 de ani și Josepha Delmotte, în vârsta de 104 ani. 

Iar Puurs cunoaște o celebritate nemeritat de tardivă. Puțini știu că tot aici și tot Pfizer a produs cu ani în urmă vaccinul contra Ebola.De altfel, aici un locuitor din zece lucrează pentru Pfizer iar șomajul nu a depășit 3% de foarte mult timp. 

Alături de Pfizer, drumul N16 a văzut crescând în ultimii 60 de ani uzinele diferitelor multinaționale atrase în Flandra prin scăderea dramatică a taxelor începând cu 1959. 

Novartis , Alcon, BMS, Devos-Lemmens și multe alte mari întreprinderi sunt concentrate în această zonă numită popular „micul Brabant”, la câțiva kilometri de Gand și nu departe de Anvers. Iar ca producție autohtonă, Puurs s-a mândrit dintotdeauna cu berea Duvel și cu laboratoarele farmaceutice belgiene Purna. 

Restul țării și mai ales Valonia , se uită cu invidie spre Puurs cel ales de multinaționale pentru poziția sa geografică. De altfel, se zice că așezarea sa strategică – anume la 22 de kilometri de aeroportul Zaventem și la 27 de kilometri de portul din Anvers – nu poate avea rival. 

In Valonia, ocolită până acum de marile afaceri, invidia creste și nu puțini sunt de părere că publicitatea adusă de Pfizer „scoate de la naftalină un colț al Flandrei uitat de lume”. 

Cât despre localnici, la drept vorbind calmul zonei le convenea. Cu toate ca sunt mândrii, unii suspină deja după vremurile liniștite de pâna acum câteva săptămâni când nimeni nu descoperise că Puurs și puurselarii (locuitorii ai Puurs ) există undeva în lume.