Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Care sunt regulile de intrare în UK după 1 ianuarie 2021?

uk_imigratie_post_brexit.png

Imigrație în Regatul Unit
La 1 ianuarie 2021 încetează libertatea de mișcare a cetățenior UE în UK
Sursa imaginii: 
BBC

Pe 1 ianuarie 2021 intră în vigoare un nou sistem de imigrație în Marea Britanie pentru cetățenii Uniunii Europene. Vizitele turistice nu necesită viză, dar dreptul de a munci este reglementat de un nou sistem bazat pe puncte. 

Libertatea de mișcare în Regatul Unit a cetățenilor UE, deci și a românilor, încetează pe 1 ianuarie 2021, dată la care ia sfârșit perioada de tranziție începută pe 31 ianuarie 2020, atunci când UK a încetat să fie membru al Uniunii. 

În noul an, orice cetățean UE va putea intra în scopuri turistice fără viză pe o perioadă de până la șase luni, dacă prezintă un document de călătorie valabil pe durata sejurului - pașaport sau carte de identitate a țării sale (aceasta din urmă numai până la 1 octombrie 2021). 

Cetățenii UE care au primit statut stabilit (cei cu peste cinci ani în UK) sau-pre stabilit (cei aflați sub cinci ani în UK) - drept de ședere și de muncă în UK - pot utiliza cartea de identitate a țării lor de origine până cel puțin pe 31 decembrie 2025.

Până acum, circa patru milioane de cetățeni UE, dintre care peste 600000 de români, au primit acest statut, iar cei aflați legal în UK înainte de 31 decembrie 2020 pot face cerere de dobândire a statutului până la 30 iunie 2021.  

Cei care vin în vizită turistică pot fi întrebați de autorități la frontieră dacă dispun de fondurile necesare întreținerii lor pe durata șederii, dacă au unde să locuiască și dacă-și pot plăti drumul la întoarcere. 

Pentru cei care doresc să lucreze legal în UK după 1 ianuarie 2021 și nu au mai avut acest drept în trecut intră în vigoare un nou sistem pe puncte, care ia în considerare calificarea, cunoașterea limbii engleze și sectorul de activitate din Marea Britanie. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ