Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jack Ma, fondatorul Alibaba, e anchetat de autoritățile chineze

jack_ma.jpg

Image source: 
AFP

Este cel mai faimos om de afaceri din China, un adevărat „self-made man” pentru compatrioții săi. În vârstă de 56 de ani, Jack Ma trebuie să facă față autorităților, care par hotărâte să-i taie aripile. Pe 24 decembrie Beijingul a anunțat că a demarat o anchetă anti-monopol împotriva Alibaba, mastodontul comerțului electronic fondat de Jack Ma în 1999, care a devenit al doilea cel mai mare grup din Asia după rivalul și compatriotul său Tencent.

Fostul profesor de engleză, retras oficial din Alibaba de anul trecut, a întâmpinat dificultăți și nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii noiembrie. În plus, IPO-ul Ant Group, prima companie de plăți online din lume, unde acesta deține cele mai multe acțiuni, a fost anulată. În urma acestui fiasco, Jack Ma și-a pierdut titlul de cel mai bogat om din  China, în ciuda unei averi evaluate acum la 58 de miliarde de dolari.

Fondatorul Alibaba a ofensat regimul comunist criticând public autoritățile de reglementare financiară ale țării sale cu câteva zile înainte de listarea companiei Ant Market la bursă.

Președintele Xi Jinping pare hotărât să lupte împotriva tendințelor monopoliste ale unor grupuri private precum Alibaba, ale căror platforme de vânzare online sunt folosite de sute de milioane de chinezi.

Vizionar

Jack Ma a știut că în China, comerțul electronic va evolua masiv.  Mass-media chineză povestește în permanență despre începuturile lui Jack: cum a scăpat de sărăcie, având un tată care se lupta să-și întrețină familia, fără bacalaureat, luându-și slujbe ciudate, el a ajuns să fondeze Alibaba într-un apartament din Hangzhou (est), cu 60.000 de dolari împrumutați de la prieteni.

Jack Ma (Ma Yun pe numele său chinezesc) a decis să renunțe la cariera sa de profesor la universitate după ce a descoperit internetul în timpul unei călătorii în Statele Unite și a profitat de posibilitatea oferită companiilor de a-și schimba bunurile online.

Și-a dat seama rapid că smartphone-urile au potențial: cu serviciul său Alipay, el a devenit pionierul plăților electronice mobile. Aceste intuiții i-au adus o reputație de vizionar într-o țară în care numerarul dispare în favoarea plăților cu telefonul.

De la PCC la Michael Jackson

„Prima dată când am folosit internetul, am atins tastatura și mi-am spus: “Iată ceva (...) care va schimba lumea și inclusiv China”, a declarat Jack pentru CNN.

În 2006, lansarea platformei de comerț electronic a companiei Alibaba, Taobao, a forțat compania americană eBay să se retragă de pe piața chineză, lăsând cale liberă rivalului său.

Triumful vine abia în 2014 când Alibaba intră pe piața Wall Street, fiind cotată la 25 de miliarde de dolari, un record pentru acea vreme. Anul trecut la Hong Kong, compania a obținut 13 miliarde de dolari pentru o vânzare de acțiuni.

Excentricitățile lui Jack Ma, care uneori se aseamănă cu E.T., se evidențiază în lumea corsetată a antreprenorilor chinezi: în 2017, el s-a “costumat” în Michael Jackson la o gală a companiei. Cu toate acestea, este membru al partidului comunist chinez (CCP).

De la Davos la Wall Street, Ma se plimba pe mările acestei lumi promițându-i lui Donald Trump că va crea un milion de locuri de muncă în Statele Unite în ianuarie 2017, în timp ce miliardarul american se pregătea să ocupe Casa Albă. El își va retrage promisiunea mai târziu, invocând războiul comercial lansat de președintele SUA împotriva Chinei.

În septembrie 2018, Jack Ma a anunțat că se va retrage un an mai târziu, la împlinirea celor 55 de ani. El intenționează să se dedice lucrărilor de filantropie în educație, ca unul dintre modelele sale, fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Ascensiunea lui aparent nelimitată a reușit să-i aducă dușmăni aflați în vârful regimului comunist. Jack Ma a declarat în 2007: „Filosofia mea constă în a fi îndrăgostit de putere, dar nu mă voi căsători niciodată cu ea”

 

Traducere după un articol France 24 semnată de Anda Costiuc.