Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, așteptat la Chișinău. Prima vizită la nivel înalt, primită de Sandu, după preluarea mandatului de președinte

maia_iohannis_poza_2.jpg

Image source: 
presidency.ro (Arhivă)

După cinci ani, președintele României, Klaus Iohannis, face, marți, o vizită oficială în R.Moldova. Este prima vizită la nivel înalt, primită de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte. Cei doi șefi de stat urmează să adopte o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

Președintele României, Klaus Iohannis este așteptat la ora 11.30, la Președinție, de noul șef de stat, Maia Sandu, după care cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tête-à-tête. Ulterior, membrii celor două delegații vor purta discuții. În jurul orei 13.00, președintele moldovean, Maia Sandu, și omologul său român, Klaus Iohannis, vor face declarații pentru presă.

Vizita președintelui României la Chișinău, precizează Administrația Prezidențială, ”va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul președinte moldovean, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii moldoveni, în efortul de democratizare, de realizare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România”.

În cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu și Klaus Iohannis urmează să adopte o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, ”reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a realiza reformele democratice necesare în acest sens”.

După ce a câștigat detașat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a declarat că imediat ce va fi învestită în funcția de președinte, în R.Moldova va face o vizită oficială președintele României, Klaus Iohannis. Iar la începutul anului 2021, Maia Sandu este așteptată în Ucraina.

Să spunem că, în timpul mandatului fostului șef de stat, Igor Dodon, președintele României, Klaus Iohannis, nu a efectuat nici o vizită în R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Chișinău