Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul ministru al Dezvoltării la RFI: Este exclusă orice intervenție politică în privința PNDL

Cseke Attila vaccinare obligatorie Parlament.jpg

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila
Sursa imaginii: 
gov.ro

Noul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, declară la RFI că alocările de fonduri pentru primării prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu sunt făcute preferențial, ci în funcție de ordinea depunerii facturilor. El precizează că toate facturile pentru PNDL 1 ar putea fi plătite până la sfârșitul acestui an, iar pentru PNDL 2, până în luna octombrie.

Întrebat cum va face să nu mai existe suspiciuni de alocare preferențială a banilor prin programele PNDL, Cseke Attila a răspuns: ”Sunt două etape ale Programului Național de Dezvoltare Locală care sunt în curs de derulare, PNDL 1 și PNDL 2. În PNDL 1 avem încă 1.037 de obiective de investiții care nu sunt încă închise, în sensul că nu s-a încheiat procesul verbal de recepție a lucrării respective și aici ca măsură urgentă va trebui și vom propune Guvernului prelungirea posibilității de finanțare pentru încă doi ani, acest termen ar expira la sfârșitul acestui an, pentru a putea închide aceste obiective de investiții. La PNDL 2 avem aproape 8.000 de proiecte. Toate acestea sunt contracte de finanțare încheiate. Din momentul în care aceste contracte sunt încheiate, nu există nici o posibilitate legală de intervenție a ministerului asupra finanțării lor, pentru că legea spune foarte clar că facturile pe care le trimit autoritățile locale legat de aceste obiective de investiții se plătesc în ordinea înregistrării lor și înregistrarea să știți că se face la minister inclusiv nu numai legat de ziua respectivă, ci și de ora și minutul în care s-a trimis factura. Deci nu există o posibilitate de intervenție a ministrului sau a ministerului asupra plății pentru unii și pentru alții sau pentru unii mai repede decât pentru alții, sistemul este din punct de vedere legislativ foarte clar, plătim atunci când există fonduri, în funcție de ordinea depunerii acestor facturi (…). Nu există această posibilitate de a avea preferințe de nici o culoare și de nici un fel și evident nici nu aș fi de acord cu acest lucru”.

Noul ministru al Dezvoltării precizează că ”aceasta este realitatea și aceasta este în legea aflată în vigoare, nu este o chestiune la dispoziția unui ministru, indiferent de culoarea politică a acestuia. Pur și simplu, se plătesc în ordinea în care ele sunt depuse. Ne străduim ca la sfârșitul acestui an să închidem, să plătim toate facturile pentru PNDL 1, să fim practic la zi, iar pe PNDL 2, undeva la mijlocul lunii octombrie vom putea să închidem anul, în sensul în care tot ce a fost depus până la ziua respectivă, facturile toate vor fi achitate, indiferent de la ce UAT-uri vin și indiferent ce culoare politică are primarul. Deci este exclusă orice intervenție de nivel politic pe acest subiect”.

 
Cseke Attila, despre suspiciunile de alocări preferențiale de bani prin PNDL