Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Vom relua descentralizarea. Nu este o măsură miracol, dar aduce dezvoltare

Procesul descentralizării va fi reluat din stadiul în care s-a oprit la ministerele de linie, declară la RFI noul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila. În opinia sa, ”în ultima perioadă acest lucru n-a constituit o prioritate”.

Cseke Attila spune că ”procesul de descentralizare care a pornit în 2017 cu o strategie generală de descentralizare la un moment dat s-a oprit la nivelul ministerelor de linie. Aici, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are un rol de coordonator al acestui proces de descentralizare, nu e ministerul care descentralizează practic, acest lucru se face de ministerele de linie, noi acordăm suportul pentru această descentralizare. Vom relua acest proces din stadiul în care el s-a oprit la ministerele de linie”.

Noul ministru al Dezvoltării precizează că ”sunt opt domenii stabilite la nivel legislativ, în care la un moment dat s-a dorit să se facă descentralizare, între care e pe domeniul Educației, pe domeniul Culturii, pe domeniul Mediului, pe domeniul Turismului, singurul domeniu în care avem o lege sectorială de descentralizare, proiectul legii turismului, care este în Parlament, dar toate acestea trebuiesc reluate, rediscutate cu ministerele de linie, pentru că parcă în ultima perioadă acest lucru n-a constituit o prioritate. Vreau să spun că descentralizarea nu este o măsură miracol, nu va aduce în toate situațiile și imediat rezultate mult mai eficiente, dar în foarte multe locuri unde s-a făcut descentralizare, a adus o dezvoltare acestor comunități”.