Iohannis anunță un nou pachet de sprijin pentru R.Moldova.Un lot de 200.000 de vaccinuri anti-Covid, oferit Chișinăului

poza-maia.jpg

Sursa imaginii: 
presedinte.md

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită la Chișinău, a anunțat un nou pachet de sprijin pentru R.Moldova. Iar printre acțiunile concrete ce urmează a fi realizate de România este și livrarea, în timpul apropiat,a unui lot de 200.000 de vaccinuri împotriva coronavirusului. Totodată, mai mulți experți români urmează să împărășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare a populației R.Moldova. Iohannis a promis și susținere financiară pentru mai multe proiecte, pentru agricultorii moldoveni și societatea civilă. Cei doi șefi de stat au adoptat și o Declarație comună, la finalul vizitei liderului de la Cotroceni. 

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a declarat că România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Iohannis a precizat că este nevoie de o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate din R.Moldova și implicarea acestora. Totodată, președintele Iohannis a menționat că România va furniza medicamente și echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților infectați cu coronavirus.

”Am plăcerea de a fi primul oaspete primit de doamna Maia Sandu, după preluarea mandatului său. Este fără îndoială o reconfirmare a relațiilor speciale dintre România și R.Moldova. România își dorește ca R.Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de instituții democratice și puternice, capabile să le asigure securitatea și bunăstarea”. 

Totodată, Klaus Iohannis a vorbit despre reluarea finanțării mai multor proiecte în baza unui grant în valoare de 100 mln de euro, dar și despre susținerea agricultorilor, afectați de secetă. Aceștia vor primi în jur de 6 mii de tone de motorină din partea României. De asemenea, liderul de la Cotroceni a anunțat că România va continua să sprijine societatea civilă din R.Moldova și a independenței mass-media din R.Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare de 250.000 euro. De asemenea, va fi inițiată o cooperare aprofundată pe linia justiției și a luptei anticorupției, mai anunță Iohannis. 

”R.Moldova pășește într-o etapă de ieșire din izolare și de conexiune la spațiul europen”

La rândul său, președintele moldovean, Maia Sandu, i-a mulțumit omologului român dar și României pentru deschidere și ajutorul constant oferit R.Moldova, menționând că vizita de astăzi vine să restabilească relațiile dintre cele două state.”Începând de astăzi, R.Moldova și România reintră într-o intercațiune firească, frățească și deschisă. În aceste zile, R.Moldova pășește într-o nouă etapă, atât de plan intern, cât și pe diminsiunea politicii externe. O etapă de ieșire din izolare și de conexiune la spațiul europen”. 

Maia Sandu i-a oferit un dar simbolic lui Klaus Iohannis, o monedă comemorativă, emisă de Banca Națională a Moldovei, ”Medicul meu-eroul meu”, în semn de recunoștință pentru sacrificiul lucrătorilor medicali. Și în România, și în R.Moldova, medicii sunt eroii vremurilor noastre”, a menționat Maia Sandu.

Klaus Iohannis i-a mulțumit pentru cadou, urându-le cetățenilor moldoveni sănătate. Să mai spunem că, liderul de la Cotroceni i-a adresat o invitație noului președinte moldovean, Maia Sandu, de a face o viziă oficială la București.

”România și R.Moldova reafirmă carcaterul special al relației bilaterale”

Maia Sandu și Klaus Iohannis au adoptat și o Declarație comună, la finalul vizitei liderului de la Cotroceni la Chișinău.

”România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană”.

Totodată, România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

”Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova”.

Maia Sandu și Klaus Iohannis au subliniat ”importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune”. 

În timp ce președintele român, Klaus Iohannis, își lua rămas bun de la noul președinte moldovean, zeci de unioniști, adunați în fața Președinției, scandau ”Basarabia e România”, ”Jos hotarul de la Prut”.