
Politică
Presiuni în creștere asupra opoziției în Rusia lui Putin
navalnai_fb.jpg

Legea care permite declararea drept ”agent străin” a opozanților, publicată pe portalul de informaţii juridice al Rusiei, stabileşte că persoanele fizice şi organizaţiile sociale incluse în registrul agenţilor străini vor trebui să informeze "minimum o dată la şase luni" Ministerul de Justiţie din Rusia cu privire la activităţile şi finanţarea primită din exterior. Potrivit documentului, legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi "incompatibile cu activitatea profesională", precum şi a organizaţiilor sociale care realizează "activităţi politice". Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează "în slujba altei ţări, a organelor de stat".
În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca "agenţi străini" în Rusia include 10 mass media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, şi mai multe portaluri. Cu toate că legea intră în vigoare "din momentul publicării", adică din această miercuri, încă de luni au fost declarate "agenţi străini" cinci persoane fizice - trei jurnalişti şi doi activişti - toate cunoscute pentru criticile formulate la adresa preşedintelui rus.
O nouă anchetă împotriva lui Navalnâi
În paralel, o anchetă pentru "fraudă pe scară largă" a fost deschisă în Rusia împotriva opozantului Aleksei Navalnîi, în convalescenţă în străinătate după presupusa lui otrăvire, au anunţat marţi autorităţile de la Moscova, disidentul denunţând o "isterie" a Kremlinului, notează AFP. Într-un comunicat, Comitetul de anchetă rus a informat că Aleksei Navalnîi este suspectat că a cheltuit în interes personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane euro la cursul actual) din donaţiile strânse de "mai multe" organizaţii neguvernamentale. Autorităţile se referă în special la donaţiile pentru Fondul de luptă împotriva corupţiei, înfiinţat de opozant, şi alte cinci entităţi de apărare a drepturilor omului unde Aleksei Navalnîi este "de fapt directorul".
Comitetul de anchetă susţine printre altele că Aleksei Navalnîi a folosit această sumă "pentru achiziţionarea de bunuri personale şi materiale, precum şi pentru plata unor cheltuieli (inclusiv vacanţe în străinătate)". Legea rusă prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru astfel de infracţiuni.
"S-ar spune că (Vladimir) Putin face o criză de isterie", a reacţionat opozantul pe contul său de Twitter. El le-a cerut partizanilor săi "să ia în derâdere" această nouă anchetă continuând să facă donaţii organizaţiilor sale. Disidentul a mai afirmat că noua anchetă este legată de presupusa lui otrăvire în Siberia, la sfârşitul lui august, în cursul căreia el a acuzat că a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic, la ordinele Kremlinului.
Rusia susține că nu există nicio dovadă, în pofida faptului că opozantul, după ce i s-a făcut rău într-un avion în Siberia, a intrat în comă, iar rezultatele a trei laboratoare europene au indicat ulterior că el a fost otrăvit. "Încearcă să mă trimită în închisoare pentru că nu am murit şi că îi caut pe asasini", a declarat marţi Aleksei Navalnîi.