Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Florin Cîțu promite creșteri echitabile de pensii și alocații

big_poza7.jpg

Sursa imaginii: 
www.gov.ro

Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de Guvern de miercuri, că vor crește atât pensiile, cât și alocațiile, însă „în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”. Pentru adoptarea bugetului, premierul exclude asumarea răspunderii.

 

 

Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu salariul minim și cu alocațiile, Florin Cîțu a răspuns că salariul minim a fost miercuri în primă lectură și există intenția de a-l crește din 1 ianuarie: „Nu a fost adoptat azi, dar am fost asigurați că este ok să fie adoptat și săptămâna viitoare”.

În ce privește alocațiile și promisiunea de majorare a acestora cu 40%, ajungându-se apoi la 20%, Cîțu a afirmat că pe actuala construcție bugetară creșterea cu 20% a alocațiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.

Ziariștii au insistat și cu întrebările legate de creșterea pensiilor. „Pot să vă spun ceea ce am făcut până acum. Despre creșteri vom vorbi când se va întâmpla, nu pot să fac speculații acum”, a spus poremierul, iar când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca procentul de 8% să fie modificat la capitolul creșteri de pensii, a spus: „Nu pot să vă dau răspunsul în acest moment. Bugetul se construiește pe legislația în vigoare”.

„Vor fi crește și la pensii și la alocații dar în cea mai bună formulă pentru toată economia, nu doar pentru anumite categorii”, a adăugat Cîțu.

Întrebat dacă se gândește la asumarea răspunderii pentru ca bugetul să fie adoptat mai repede, premierul a exclus această variantă, afirmând că merge pe dezbaterea în Parlament și mizează pe „responsabilitatea parlamentarilor”.

Premierul Florin Cîțu a mai anunțat, după ședința de Guvern de miercuri, înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, anul viitor.

Ultima majorare a amenzilor de circulaţie a avut loc în 2017, când punctul de amendă a crescut de la 125 la 145 de lei.

 

Florin Cîțu a vorbit despre o ordonanță inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, ce reprezintă un impact bugetar sau o economie la buget de 17,6 miliarde de lei pentru anul viitor.

Printre altele, ordonanța prevede menținerea în cuantum brut a salariilor și sporurilor de care beneficiază angajații din administrația publică centrală și locală la nivelul din decembrie 2020 și menținerea voucherelor voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei.