Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac asupra noului guvern yemenit

Mai multe explozii s-au soldat miercuri cu cel puţin 13 morţi şi peste 50 de răniţi la aeroportul din Aden, capitala provizorie a Yemenului aflat în război, unde tocmai aterizase un avion cu noii membri ai guvernului de uniune, relatează AFP.

Cel puţin două explozii s-au produs după ce avionul a aterizat şi persoanele aflate la bord începuseră să coboare din aeronavă. ''Suntem bine'', a scris apoi pe Twitter noul ministru de externe yemenit Ahmed bin Moubarak, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului a cerut o anchetă internaţională pentru determinarea autorilor acestui ''act criminal''. Printre victime se numără civili, responsabili şi membri ai personalului de pază al aeroportului, dar toţi miniştrii sunt teferi, a confirmat acesta. Membrii Cabinetului guvernamental, inclusiv premierul Maeen Abdulmalik, au fost transferaţi în siguranţă la Palatul Prezidenţial din Aden, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate citate de postul Al Jazeera. Ulterior, a avut loc o explozie în apropierea Palatului Prezidenţial din Aden, unde sunt membrii noului Guvern.

În această ţară săracă devastată de război, noul guvern de uniune a fost format pe 18 decembrie sub egida Arabiei Saudite şi membrii săi provin din ambele tabere care-şi dispută puterea în sudul Yemenului, dar care sunt de şase ani aliate împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran şi care au ocupat o mare parte din nordul ţării, inclusiv capitala Sana'a.
De altfel, ministrul de interne Mouammar al-Iryani i-a acuzat pe rebelii houthi că ar fi în spatele atacului de la aeroport, în schimb premierul Main Said a vorbit despre un ''act terorist laş'', fără însă a-i numi pe rebeli.