Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Tatăl premierului Boris Johnson cere cetățenia Franței

stanley_johnson.jpg

Stanley Johnson
Stanley Johnson a declarat că se consideră francez
Sursa imaginii: 
AFP

Tatăl premierului britanic Boris Johnson a declarat joi că este în curs de a solicita un pașaport francez pentru a-și menține legăturile cu Uniunea Europeană după Brexit, pe 1 ianuarie 2021.

Stanley Johnson, fost membru al Parlamentului European care a votat în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 2016, a declarat pentru radio RTL că dorește să devină cetățean francez din cauza legăturilor puternice de familie cu Franța.

Dacă înțeleg corect, sunt francez. Mama mea s-a născut în Franța, mama ei era total franceză la fel ca bunicul ei. Deci pentru mine este vorba de recuperarea a ceea ce am deja. Și asta mă bucură foarte mult ”, a spus Johnson, în vârstă de 80 de ani, exprimându-se în franceză.

Voi fi întotdeauna european, asta e sigur. Nu se poate spune poporului britanic: nu sunteți europeni. Este important să avem o legătură cu Uniunea Europeană ”, a adăugat el.

Fiul său, Boris, a fost liderul campaniei pro-Brexit în referendumul din 2016 și acum spune că Marea Britanie poate “prospera din belșug” ca o națiune complet suverană, în afara a ceea ce el consideră ca o UE exagerat birocratică.

Dar miercuri, premierul a sunat o notă mai conciliantă, în timp ce parlamentul a ratificat un nou acord comercial cu UE, spunând: “Acesta nu este sfârșitul Marii Britanii ca țară europeană. Suntem în multe privințe civilizația europeană prin excelență ... și vom continua să fim asta.

Premierul Johnson are doi alți euro-entuziaști în familie: fratele să Jo, deputat, care a demisionat din funcția de ministru adjunct al educației în semn de dezacord față de politica euro-sceptică a fratelui său, și sora sa Rachel, jurnalistă, care a părăsit Partidul Conservator pentru a se înscrie în Partidul Liberal Democrat, pro-european.

Între strămoșii premierului Johnson, botezat catolic și apoi convertit la anglicanism, se numără un musulman, străbunicul său patern, fost ministru de interne al Imperiului Otoman Ali Kemal, și un evreu, străbunicul său Elias Avery Lowe, născut la Moscova.