Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gibraltarul intră în Zona Schengen pentru circulație liberă cu Spania

gibraltar_spania.jpg

Frontiera Gibraltar - Spania
Pentru a menține libera circulație cu Spania, teritoriul britanic Gibraltar s-a alăturat Zonei Schengen
Sursa imaginii: 
EPA

Circulația dintre Gibraltar și Spania va fi în continuare liberă ca urmare a unui acord dintre Madrid și Londra, după ce Marea Britanie a pus capăt libertății de mișcare a cetățenilor UE pe 1 ianuarie 2021.

Pentru a evita o frontieră “dură”, Gibraltar s-a alăturat zonei Schengen a UE și va respecta alte reguli ale UE, rămânând în același timp un teritoriu britanic de peste mări.

Gibraltarul a votat să rămână în UE în referendumul UK din 2016 și aproximativ 15.000 de lucrători spanioli merg acolo zilnic.

"Prin acest acord gardul este îndepărtat, Schengen este aplicat Gibraltarului și se permite ridicarea controalelor între Gibraltar și Spania", a spus ministra de externe a Spaniei, Arancha González Laya.

Acordul cu Gibraltar va însemna că UE va trimite polițiști de frontieră Frontex pentru a facilita libera circulație către și dinspre Gibraltar. Rolul lor este planificat să dureze patru ani.

Gibraltarienii sunt cetățeni britanici și își aleg proprii reprezentanți în Casa Adunării teritoriului, în timp ce monarhul britanic numește un guvernator.

Teritoriul - care găzduiește o garnizoană militară britanică și o bază navală - se autoguvernează în toate domeniile, cu excepția apărării și a politicii externe.

Disputa cu Spania

Acordul de la Gibraltar ar însemna, de asemenea, ca teritoriul să respecte normele UE de concurență loială în domenii precum politica financiară, mediul și piața muncii, a spus ministra González Laya.

Spania UK Gibraltar
Spania revendică de mulți ani suveranitatea asupra Gibraltarului
Sursa imaginii: 

Douăzeci și două de state UE se află în zona Schengen fără pașapoarte, la fel ca și Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein, dar Marea Britanie nu a fost niciodată în ea.

De acum încolo, cetățenii UE care sosesc din Spania sau dintr-o altă țară Schengen nu vor avea nevoie de verificarea pașaportului, în timp ce sosirile din Marea Britanie vor trebui să treacă prin controlul pașapoartelor, așa cum este deja cazul.

Ministrul de externe UK, Dominic Raab, a numit acordul de joi “cadru politic” pentru a forma baza unui tratat separat cu UE cu privire la Gibraltar.

Acordul nu abordează problema spinoasă a suveranității. Spania a contestat mult timp suveranitatea britanică asupra Gibraltarului, care a fost cedată Marii Britanii în 1713 și care găzduiește acum aproximativ 34.000 de oameni. Votul pro-UE din teritoriu a fost copleșitor de 96% în referendumul UE din 2016.

"Rămânem ferm în sprijinul nostru pentru Gibraltar, iar suveranitatea sa este protejată" a declarat ministrul Raab.

Și cealaltă frontieră de uscat dintre UK și UE, cea dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, a rămas liberă, dar Marea Britanie a trebuit să accepte rămânerea provinciei în piața unică europeană, în mod similar cu Gibraltarul.