Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Anglia și Scoția intră din nou în carantină națională

boris johnson.jpg

Sursa imaginii: 
Pippa Fowles/No10 Downing Street

Prim ministrul britanic Boris Johnson a anunțat o nouă carantină națională pentru Anglia – populația trebuind să “rămână acasă”, așa cum s-a întâmplat în martie. În cursul zilei de luni o carantină similară a fost anunțată în Scoția.

Premierul Johnson a anunțat măsura într-o adresare TV de opt minute luni seara, după ce i a fost informat că infectările cu Coronavirus cresc rapid în fiecare parte a țării din cauza noii variante virus.

Se așteaptă ca noua carantină din Anglia (unde trăiește peste 80% din populația Regatului Unit) - a treia de acest fel - să dureze până la mijlocul lunii februarie.

Oamenii din întreaga țară trebuie să rămână acum acasă, cu cinci excepții:

  • pentru muncă, dacă nu pot lucra de acasă, cum ar fi cei din sectorul construcțiilor sau lucrătorii cheie;
  • pentru a face cumpărături de primă necesitate precum alimente sau medicamente;
  • să facă exercițiu fizic o dată pe zi într-un loc aproape de casă;
  • pentru a oferi îngrijire sau ajutor persoanelor vulnerabile;
  • să participe la programări medicale, să primească îngrijiri medicale sau un test Coronavirus sau pentru a fugi de amenințare cu violența.

Toate școlile primare, școlile secundare și colegiile vor trece la învățarea online. Cu toate acestea, creșele pot rămâne deschise în timp ce îngrijirea copiilor și bulele de sprijin vor rămâne la locul lor.

Cei care sunt considerați vulnerabili din punct de vedere clinic sunt îndemnați să rămână acasă cât mai mult posibil și să nu meargă la muncă chiar dacă nu pot lucra de acasă.

Număr record de infectări și spitalizări

Premierul Johnson a declarat că noua variantă de Coronavirus, considerată a fi cu 50% și 70% mai transmisibilă decât cea apărută anul trecut în februarie, se răspândește la o viteză “frustrantă și alarmantă”.

Nicolae Sturgeon
Nicolae Sturgeon a anunțat o reintrare a Scoției în carantină
Sursa imaginii: 
Sky News

Într-un avertisment sever, ofițerii medicali șefi ai Marii Britanii au declarat că există “un risc major ca Serviciul Național de Sănătate (NHS) din mai multe zone să fie copleșit în următoarele 21 de zile” fără măsuri urgente. În Anglia numărul de spitalizări cu Covid este cu 40% mai ridicat decât la apogeul primului val în primăvara trecută.

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, anunțase mai devreme luni introducerea unei carantine naționale în Scoția începând cu marți la miezul nopții.

Și executivul Țării Galilor a anunțat că toate școlile și colegiile vor trece la învățarea online până pe 18 ianuarie.

Marea Britanie a înregistrat 58.784 de noi cazuri de Coronavirus luni - cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei.

Este a șaptea zi consecutivă în care au existat peste 50.000 de cazuri zilnice, în timp ce cifrele guvernamentale au arătat că au existat 407 de decese în ultimele 24 de ore.

Un nou sondaj publicat de YouGov luni a sugerat că 79% dintre britanici sprijină o nouă carantină națională pentru Marea Britanie, comparativ cu 16% care sunt împotriva ei.