Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al-Qaida revendică uciderea a doi militari francezi din Mali

mali.jpg

Militarii francezi Yvonne Huynh şi Loïc Risser au fost uciși sâmbătă în Mali
Image source: 
Twitter / Chef d'état-major de l'armée de Terre

Aripa regională a Al-AQaida din Sahel, intitulată ”Grupul pentru susţinerea islamului şi musulmanilor” (GSIM sau JNIM, acronimul arab), a revedicat atentatul de sâmbătă din Mali în care au fost uciși doi militari francezi. Revendicarea a fost anunțată într-o postare pe platforma de propagandă Al-Zallaqa, transmite Agența France Presse.

GSIM susţine că a ”detonat un dispozitiv exploziv” la trecerea vehiculului celor doi militari din cadrul Forţei antijihadiste Barkhane”crescând bilanţul total la cinci morţi în mai puţin de o săptămână”, se arată în acest comunicat.

Comunicatul a fost autentificat de către Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

Sergenta Yvonne Huynh şi brigadierul Loïc Risser, din cadrul celui de-al doilea regiment de husari din Haguenau, în apropiere de Strasbourg, au fost ucişi în regiunea Ménaka.

Cu cinci zile mai înainte, alţi trei militari francezi au fost uciţi în zona de frontieră a Nigerului cu Burkina Faso, în timpul unei misiuni de escortare.

În total, 50 de militari francezi au fost ucişi în Sahel din 2003 în cadrul operaţiunilor Serval, iar apoi Barkhane.

GSIM afirmă însă că nu s-a implicat în atacul din cele două sate din apropiere de frontiera dintre Mali şi Burkina Faso, soldat cu 100 de morţi, tot sâmbătă, cel mai sângeros atac comis de jihadişti împotriva unor civili în Sahel.

Franţa a trimis în 2020 un contingent suplimentar de 600 de militari în Sahel, regiune în care numărul total al trupelor franceze a crescut la 5.100.