Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PROTESTE SUA: Donald Trump a apărut într-un clip video, cerându-le susținătorilor săi să meargă acasă

trump_discurs.jpg

Sursa imaginii: 
CNN

Președinele încă în funcție al SUA a apărut în magini filmate în care îi roagă pe susținătorii lui să meargă acasă, după incidentele violente de la Capitoliu, în Washington DC.

Donald Trump s-a adresat americanilor, pe Twitter, fără să își recunoască îmsă nici acum înfrângerea în alegerile de la sfârșitul anului trecut:

„Știu că suferiți, ne-au furat victoria, dar e timpul să mergeți acasă!”, a declarat președintele în funcție.

Cu câteva minute mai înainte, Joe Biden a denunțat, tot prin imagini video, un „asalt fără precedent asupra democrației” americane.

Președintele ales a vorbit despre un „număr mic de extremiști”, înainte de a adăuga: ”Acesta nu este un protest, este o insurecție”. Biden i-a cerut de asemenea lui Donald Trump să iasă pe televiziunile naționale și să „pună capăt asediului” la care este supus Capitoliul.

Ultimele noutăți:

-Mai mulți ofițeri au fost răniți, iar cel puțin unul a fost transportat la spital, au declarat pentru CNN mai multe surse.

-Secretarul general al NATO: „rezultatul alegerilor trebuie respectat”.

-Militari ai Gărzii Naționale din statul Virginia se îndreaptă spre Washington, în încercarea de a restabili ordinea în capitala federală.

-O femeie este în stare critică, după ce a fost împușcată în piept în interiorul Capitolului, potrivit a două surse citate de CNN.

-Donald Trump a publicat un nou tweet, în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine.

-Vicepreședintele Mike Pence condamnă violențele și anunță că oricine va ataca forțele de ordine va fi arestat.

-Au apărut imagini cu persoane împușcate, scoase pe targă din Capitoliu.

 

Amitim, protestatarii, care au intrat în clădirea Capitolului după ce au forțat barajul forțelor de ordine, au fost auziți lovind în ușile de la etajul clădirii, iar poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a restabili ordinea, anunță presa americană.

Revolta susținătorilor lui Trump, încă președinte în funcție, a început după ce Congresul SUA a început ședința excepțională în urma căreia va certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Deși Trump a declarat miercuri că „nu” va recunoaște „niciodată” înfrângerea sa prezidențială și i-a cerut vicepreședintelui său Mike Pence să refuze certificarea victoriei democratului, Pence a declarat că nu se va opune acestei certificări de către Congres, potrivit AFP și CNN.

Vicepreședintele a fost evacuat cu ajutorul Secret Services.

Din imaginile fllmate de amatori din interiorul Capitoliului și postate pe rețelele de socializare, se vede cum un protestatar s-a așezat pe scaunul prezidențial al Sălii de Congres și a strigat ”Donald Trump este președintele SUA!”.

Fostul șef al poliției din Washington DC spune că Trump este responsabil pentru încălcarea legii la Capitoliul SUA.

Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din capitala SUA, consideră intrarea protestatarilor pro-Trump în Capitoliu „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, relatează CNN.

O altă televiziune americană susține că în zonă s-au auzit mai multe focuri de armă.