Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: O mulțime furioasă nu poate să facă istorie, ci doar să terfelească imaginea unei democrații

"Nimeni azi nu mai este în Congres alături de Donald Trump pentru simplul fapt că ceea ce s-a întâmplat este de nepermis" spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. Donald Trump nu a făcut America Great Again așa cum a promis în urmă cu 4 ani. Politologul vorbește despre șansele pe care le are Trump pentru a fi demis de un Guvern condus de propriul său partid și ce repercusiuni are asaltul asupra Capitoliului pe plan internațional. Concluzia: "Situația este gravă, dar democrația americană este rezilientă." 

"Donald Trump a făcut o daună Americii cum niciun președinte în istoria sa nu a putut face" spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. În opinia sa "America a devenit o țară mai puțin importantă și după ce am văzut ieri, își va reface foarte greu prestigiul."

Politologul păstrează însă o urmă de optimism rațional când spune că  "democrația americană este rezilientă și noii parlamentari vor încerca să facă tot ce le stă în putință pentru a repara această eroare extraordinară care a fost alegerea președintelui Trump”.

"Nimeni azi nu mai este în Congres alături de Donald Trump pentru simplul fapt că ceea ce s-a întâmplat este de nepermis" subliniază politologul.

Cristian Pîrvulescu vorbește despre un declin atât în ceea ce îl privește pe președintele în exercițiu, cât și pe republicani.

"Am asistat la trumpizarea partidului republican și la distrugerea sa. Reconstrucția va fi foarte dificilă, iar cei care dintr-un calcul politic au încercat să îl sprijine, au eșuat pentru că în momentul de față majoritatea alegătorilor republicani sunt oripilați și nu vor sprijini candidaturile celor care au făcut posibil așa ceva. Partidul va avea foarte mari dificultăți pentru a ieși din era Trump", mai spune Cristian Pîrvulescu,

Demiterea lui Trump posibilă prin Amendamentul 25

Republicanii iau în calcul demiterea imediată a lui Trump, pe motiv de sănătate psihică. Această procedură ar fi posibilă prin invocarea amendamentului 25 din Constituția Americană.

Potrivit surselor citate de jurnaliști acreditați la Casa Albă, președintele Trump „a pierdut controlul”; el a fost inabordabil pe parcursul zilei și a urmărit la televizor evenimentele de la Capitoliu. Mai mult, unul dintre jurnaliști citează o sursă apropiată lui Donald trump, care i-ar spus că președintele „și-a pierdut mințile” ("out of his mind").

La RFI politologul Cristian Pîrvulescu confirmă faptul că inclusiv de la tribuna Congresului american se discută despre faptul că Donald Trump pare să aibă serioase probleme mentale.

Disperarea președintelui a făcut ca mulțimea să atace Congresul, conchide specialistul care vorbește la RFI despre cât de afectați sunt republicanii de era Trump. 

 

 
Cristian Pîrvulescu, politolog: O mulțime furioasă nicăieri nu poate să facă istorie, ci doar să terfelească imaginea unei democrații