Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Democrația americană triumfă, după o zi de teroare

assaultonthecapitol1.jpg

Joe Biden validat în funcție, după o zi de violente la Capitoliu
Joe Biden validat în funcție, după o zi de violente la Capitoliu
Sursa imaginii: 
RFI

Joe Biden a fost validat  astăzi în funcția de președinte. Se încheie astfel o criză fără precedent, care a culminat cu vandalismele comise la Capitoliu de fanatici trumpieni instigati de președintele însuși, care continuă să susțină că victoria i-a fost "furată". Poliția Federală (FBI) a deschis o anchetă în legătură cu breșele din sistemul defensiv al Capitoliului,  dezorganizat și debordat in primele două ore, înainte de intervenția Gărzii Naționale la ordinul vice-președintelui Mike Pence.  Nu pare să fi  existat un plan de ripostă la proteste care aveau un potențial cert de violență.  În Parlament, un număr crescînd de aleși cer santionarea celor care au încercat să delegitimizeze, cu obiecții lipsite de temei legal și constituțional, victoria electorală a candidatului Democrat.

Corespondentul RFI în SUA are cronica unor zile istorice, în care democrația americană a fost pusă la grea încercare:

 

A venit azi în zori, cu nepermisă întîrziere și  după excesivă obstrucție, recunoaterea parlamentară a victoriei lui Joe Biden.

Violențele de ieri, instigate de președintele însuși,  au precipitat evenimentele și au provocat tardive procese de conștiință în rîndul unora dintre Republicanii care au tolerat și în unele cazuri încurajat corupția și abuzul de putere care au catacterizat, de la un capăt la celălalt, tristul mandat Trump.

"Președintele Trump a pierdut. Atîrnă soarta noastră politică mai greu în balanță decît soarta republicii și democrației, mai greu decît cauza libertății? Cît contează adulația mulțimii în comparație cu datoria de conștiință  "?

se întreba în cursul nopții, cînd unii colegi Republicani persistau, după vandalisme și pierderi de vieți omenești, în a contesta, fără temei constituțional certificările din două state, senatorul Mitt Romney, candidat prezidențial perdant în 2012, unul dintre cei care s-au distanțat net și devreme de președintele care a subminat constant ordinea democratică, fără a fi oprit de cei care aveau autoritatea s-o facă.

"Această violență este, în bună măsură, vină lui, rușinea lui eternă"

puncta în aula Senatului, îndată după reluarea sesiunii de validare a rezultatelor, Chuck Schumer, cel care devine, în urma rezultatelor celor două balotaje din Georgia, liderul majoritățîi Democrate.

Ce s-a întîmplat ieri la Capitoliu pătează în ochii lumii un eveniment care trebuia să fie o celebrare a continuitățîi și forței democrației americane.

[Ușile au fost încuiate. Liderii celor două Camere au fost conduși în locuri sigure de poliția Capitoliului. Ni s-a cerut să ne punem măștile de gaze aflate sub fotolii pentru că în Rotondă au fost folosite lacrimogene. Ofițerii din detaliul de pază și-au scos armele, tintindu-le spre intrarea  în aula, baricadată cu mobilier, pe care gloata încerca s-o forțeze,]

își amintește deputatul Jim Himes, unul dintre aleșîi expuși furiei mulțimii în centrul nepotrejat al puterii americane. Prin momente de teroare au trecut mulți alți parlamentari, încuiați în birouri sau adăpostiți în subteranele complexului capitolin.

"Am văzut drapele trumpiene urcînd scara. Ușile au fost sparte după ce m-am refugiat în birou. L-aș întreba pe acest președinte căruia i-au mai rămas puține zile de mandat, pe acest președinte care i-a lăudat pe răufăcători și le-a spus cît de mult îi iubește: ar fi avut tot atîta dragoste și respect dacă protestatarii erau că mine, luptind pentru viețile afro-americanilor"?

interoga retoric Cori Bush, lider al mișcării revendicative Black Lives Matter, proaspăt aleasă deputat de Missouri.

Răspunsul a fost dat în văzul lumii, cînd demonstranți pașnici au fost atacați cu sălbăticie în inima Washington-ului, cu șarje călare și muniții dispersante.

Ieri, din motive încă neclare țînînd probabil de prezența la Apărare și Siguranță Internă a unor devotați trumpieni, au domnit permisivitatea și reacția intirziata.

"N-am idee care a fost planul. N-am știut unde-s poziționați polițiștii, cine-i în rezervă și la ce distanță, de ce Garda Națională n-a fost desfășurată pe poziții de așteptare. Au trecut ore pînă au intervenit. Sper că  aceste aspecte vor fi examinate cu toată atenția",

spunea generalul Colin Powell, care a fost șeful marelui stat major inter-arme și ministru de externe.

Tulburările de ieri sunt punctul culminant, inevitabil într-un sens, al mandatului Trump dar și al "revoluției conservatoare" demarate la începutul anilor 1990 și care a condus la partizanatul exacerbat, la tribalizarea politică și culturală pe care o deplîngea ieri unul dintre facilitatorii primi ai exceselor trumpiene, liderul grupului Republican din Senat, Mitch McConnell.

Trump intră în istorie, dar istoria se repetă.

" Unii își găsesc abia acum coloana vertebrală și corzile vocale. Încep să se opună. E însă prea tîrziu, pentru că lucrurile au ajuns la acest nivel toxic, otrăvitor. Au crezut că-i în avantajul lor, dar viața și istoria ne învață că nu avansezi cu adevărat compromitindu-te cu un handicapat moral, cum au făcut acești oameni, spre dezonoarea lor eternă",

afirma cel care a spus adevărul despre Trump încă din 2016-- cînd a candidat la vice-președinție pe lista Democrată--, Tim Kaine.