Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul democraților din Senatul SUA cere demiterea lui Donald Trump

Chuck Schumer, liderul democratilor din Senat, l-a îndemnat joi pe vicepreședintele Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție, după violențele comise de susținătorii săi miercuri la Capitoliu.

Conform „NBC News”, miniştri ai administraţiei miliardarului republican au discutat despre posibilitatea invocării celui de-al 25-lea amendament din Constituţie încă de miercuri seara:

Ceea ce s-a întâmplat ieri pe Capitol Hill a fost o insurgență împotriva Statelor Unite, instigată de președinte”, a scris Chuck Schumer, solicitând republicanului Mike Pence să invoce al 25-lea amendament constituțional care autorizează vicepreședintele și majoritatea cabinetului să-l declare pe președinte „impropriu” să-și exercite funcțiile și să-l demită:

"Dacă vicepreședintele și cabinetul refuză" să facă acest lucru, "Congresul ar trebui să se reunească pentru a iniția proceduri de punere sub acuzare împotriva președintelui", a adăugat Chuck Schumer.

De asemenea, Adam Kinzinger, un congresman republican din partea statului Illinois, a cerut joi invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției Statelor Unite pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție.

Acesta a făcut apelul în cadrul unei înregistrări video postate pe Twitter la o zi după ce susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul american în cadrul unor scene de haos fără precedent pe Dealul Capitoliului:

Există toate indicațiile că președintele a pierdut contactul nu doar cu datoriile sale sau chiar cu jurământul său, ci cu realitatea însăși”, a afirmat Kinzinger în înregistrarea video.

Și speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a cerut vicepreședintelui Pence să aplice cel de-al 25-lea amendament și să-l destituie pe Trump din funcția de președinte, în caz contrar majoritatea Democrată din Cameră îl va pune sub acuzare pe Trump. Ar urma procesul în Senat în care pentru îndepărtarea din funcție sunt necesare voturile a 67 din cei 100 de senatori.

Camera Reprezentanților l-a mai pus sub acuzare pe președintele Trump pe 18 decembrie 2019, dar Senatul l-a achitat pe 5 februarie 2020, la cele două capete de acuzare votul senatorilor fiind 48 - 52 și 47 - 53, respectiv.

Telefonul meu explodează cu ‘puneți sub acuzare, puneți sub acuzare, puneți sub acuzare’ “ a spus ea. “Președintele trebuie să fie tras la răspundere”.

Speakerul Pelosi l-a calificat pe Trump ca “o persoană foarte periculoasă care nu ar trebui să mai continue în funcție”.

Forma exactă a Amendamentului al 25-lea din Constituția SUA:

Paragraful1
În cazul revocării președintelui din funcție sau al decesului sau demisiei acestuia, vicepreședintele va deveni președinte.
Paragraful 2
Ori de câte ori există un post vacant în funcția de vicepreședinte, președintele va desemna un vicepreședinte care va prelua funcția după confirmarea cu votul majorității ambelor Camere ale Congresului.
Paragraful 3
Ori de câte ori președintele transmite președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților declarația sa scrisă că nu poate îndeplini puterile și îndatoririle funcției sale și până nu le transmite o declarație scrisă contrară, aceste competențe și atribuții sunt îndeplinite de vicepreședinte în calitate de președinte interimar.
Paragraful 4
Ori de câte ori vicepreședintele și majoritatea directorilor executivi sau ai oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevedea prin lege, transmite președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților declarația scrisă că Președintele nu poate îndeplini atribuțiile și atribuțiile funcției sale, vicepreședintele își asumă imediat atribuțiile și atribuțiile funcției de președinte interimar.
Ulterior, când președintele transmite președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților declarația sa scrisă că nu există incapacitate, el își va relua competențele și atribuțiile funcției sale, cu excepția cazului în care vicepreședintele și majoritatea oricăror membri principali ai organismului executiv sau ai oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevedea prin lege, transmit în termen de patru zile președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților declarația scrisă a faptului că președintele nu este în măsură să-și îndeplinească competențele și atribuțiile funcției sale. După aceea, Congresul va decide în această chestiune, întrunindu-se în termen de patruzeci și opt de ore în acest scop, dacă nu este în sesiune. Dacă Congresul, în termen de douăzeci și una de zile de la primirea acestei din urmă declarații scrise sau, dacă Congresul nu este în sesiune, în termen de douăzeci și una de zile de la data la care Congresul este obligat să se reunească, decide prin votul a două treimi din ambele Camere că președintele nu poate îndeplini puterile și atribuțiile funcției sale, vicepreședintele continuă să îndeplinească funcțiile de președinte interimar; în caz contrar, președintele își reia competențele și atribuțiile funcției sale.Sursa imaginii: 
cnbc