Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, mesaj către SUA: Nu vă jucați cu focul!

avioane_taiwan.jpg

Avioane militare chineze patrulând în apropierea spațiului aerian taiwanez 2020
Sursa imaginii: 
https://www.taiwannews.com.tw/

Reacție vehementă a Chinei după ce autoritățile americane au anunțat oficial că ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, va face o vizită în Taiwan în perioada 13-15 ianuarie în cadrul căreia se va întâlni cu înalți oficiali taiwanezi.

China se opune ferm acestei vizite: ”Dorim să amintim Statelor Unite că oricine se joacă cu focul se va arde. Statele Unite vor plăti un preț mare pentru acțiunea lor greșită”, a transmis misiunea chineză la ONU într-un comunicat citat de Reuters.

”China îndeamnă cu putere Statele Unite să oprească provocarea lor nebunească, să stopeze crearea de noi dificultăți pentru relațiile China-SUA și să nu mai meargă pe calea greșită”, a mai transmis Beijingul.

Beijingul, care pretinde că această insulă auto-guvernată este teritoriul său, este de mai multă vreme furioasă de sprijinul tot mai mare pentru Taiwan al Administrației Trump.

Avioane de luptă chineze s-au apropiat de Taiwan în august și septembrie, în timpul ultimelor două vizite ale unor oficiali americani, secretarul pentru sănătate Alex Azar și secretarul pentru creștere economică Keith Krach.

Deși Statele Unite, la fel ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice formale cu Taiwan, este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al insulei.