Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, la un pas de un nou ”impeachment”

trump_flag.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Donald Trump ar putea fi vizat de a doua procedură de destituire chiar de luni, o situaţie fără precedent istoric, în timp ce sâmbătă nu dădea niciun semn că ar intenţiona să demisioneze sau să se retragă după violenţele din 6 ianuarie la Capitoliul american, notează AFP şi Reuters.

 

Un text de punere sub acuzare (impeachment), redactat de parlamentari democraţi din Camera Reprezentanţilor, îi reproşează preşedintelui republican că a făcut "în mod deliberat declaraţii" care au încurajat invadarea clădirii Congresului de către partizanii săi. Articolul de punere sub acuzare, semnat de cel puţin 180 de congresmeni, printre care alesul democrat Ted Lieu, afirmă că Donald Trump "a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernământ". Decizia finală îi va reveni președintelui Camerei Reprezentanților, influenta Nancy Pelosi. Ea a promis să acţioneze dacă preşedintele republican nu va acţiona imediat. "Este dezechilibrat, labil şi periculos. Trebuie să plece", a afirmat ea, mergând până la a discuta cu şeful Statului Major american pentru a se asigura că Donald Trump nu poate utiliza codurile nucleare.

Între timp, mai mulţi protestatari au fost arestaţi şi inculpaţi sâmbătă pentru intruziune ilegală şi comportament violent, printre care Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, complotistul în bustul gol care purta un coif cu coarne de bizon miercuri în asaltul asupra Capitoliului.

 

Papa Francisc condamnă evenimentele din 6 ianuarie

 

Papa Francisc s-a declarat "siderat" de violenţele care au avut loc miercuri la Capitoliul din Washington, potrivit unui interviu acordat postul italian de televiziune Canale 5, notează AFP. "Am fost siderat pentru că este vorba despre un popor atât de disciplinat în democraţie", a afirmat el în acest interviu care urmează să fie transmis în această seară şi din care au fost difuzate câteva fragmente. Chiar şi "în mediile cele mai evoluate există mereu ceva în neregulă", sunt indivizi care "merg pe un drum împotriva comunităţii, împotriva democraţiei, împotriva binelui comun", a spus suveranul pontif. "Această mişcare trebuie să fie condamnată", a continuat papa Francisc, adăugând că "este nevoie să înţelegem bine pentru ca acest lucru să nu se repete şi să învăţăm din lecţiile istoriei".
Drapelele au fost coborâte în bernă la Capitoliu după decesul unui poliţist rănit în confruntările cu manifestanţi pro-Trump, ridicând bilanţul violenţelor de miercuri la cinci morţi.