Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Guterres candidează pentru al doilea mandat la conducerea ONU

antonio_guterres_onu.jpg

Antonio Guterres a fost propus pentru postul de secretar general ONU
Antonio Guterres a fost propus pentru postul de secretar general ONU
Sursa imaginii: 
RFI

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, în vârstă de 71 de ani, şi-a anunţat candidatura la un al doilea mandat de cinci ani, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Guterres a anunţat preşedinţia Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate că este "disponibil pentru un al doilea mandat ca secretar general al ONU dacă aceasta este voinţa statelor membre", a declarat purtătorul său de cuvânt în briefingul de presă zilnic.

Conform unor diplomaţi, Antonio Guterres i-a anunţat vineri pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în privinţa dorinţei sale, în cadrul unui dejun organizat la sediul misiunii Chinei.

Portughezul este apreciat de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, iar anunţul său nu a provocat o opoziţie specială în acest stadiu, potrivit diplomaţilor citaţi.

De altfel, este o tradiţie ca secretarul general al ONU să-şi exercite cele două mandate autorizate în fruntea organizaţiei şi dorinţa exprimată de Antonio Guterres nu este o surpriză.

Însă, mai multe ONG-uri au criticat în cazul său angajamentul scăzut în favoarea drepturilor omului, ceea ce Antonio Guterres, adept al diplomaţiei de culise, a infirmat, dând asigurări că a discutat despre acest lucru la cel mai înalt nivel în cadrul discuţiilor cu liderii lumii:

"Dacă Antonio Guterres vrea un al doilea mandat ca şef al ONU, ar trebui să se angajeze în aplicarea apelului său la acţiune în privinţa drepturilor omului", a reacţionat din cadrul ONG-ului „Human Rights Watch” – Louis Charbonneau, pe contul său de Twitter.

Cel dintâi mandat al fostului premier portughez şi fost Înalt comisar ONU pentru refugiaţi (2005-2015), născut la 30 aprilie 1949, se încheie în decembrie.

Consiliul de Securitate şi al Adunării Generale urmează să decidă în cursul anului dacă dorește sau nu rămânerea lui în funcţie.