Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova și Ucraina, acord bilateral. Sandu:”Inițiem un nou capitol în aspirațiile noastre de integrare europeană”

maia_zelensky.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, aflată în prima sa vizită oficială în străinătate, în calitate de șef de stat, a reiterat interesul R.Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene. ”Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană”.Totodată, Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, au convenit să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, cât și să fie intensificate eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor.

Maia Sandu și Volodymyr Zelensky au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional. Cei doi șefi de stat au decis să accelereze acordul ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate. Au vorbit și despre necesitatea de a diversifica sursele de energie, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună, dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

”Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a mai afirmat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov. Discuția s-a axat pe cooperarea pe dimensiunea parlamentară dintre cele două țări. ”Sperăm să avem în curând un Parlament funcțional, care va reseta relațiile moldo-ucrainene și la nivel de parlamente”, a declarat după întrevedere Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a menționat, totodată, că țările noastre au în comun multe probleme ce trebuie soluționate, precum și multe oportunități de cooperare, iar un parlament funcțional și reprezentativ este o instituție-cheie, un pilon indispensabil pentru a utiliza la maximum potențialul acestui parteneriat strategic. 

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră că o resetare deplină și de substanță a relațiilor cu Ucraina va fi posibilă doar după consumarea viitoarelor alegeri parlamentare și formarea unei guvernări care ar susține inițiativele de politică internă și externă ale Maiei Sandu.”Până atunci este important ca echipa de politică externă și de securitate națională a dnei Sandu să inițieze discuții/consultări cu partenerii ucraineni pentru a pune bazele unei noi agende de cooperare care să corespundă intereselor, aspirațiilor și provocărilor noastre comune”. 

Totodată, Victor Chirilă consideră că Kievul se așteaptă că R.Moldova va participa activ la proiectul său ”Platforma Crimeea”, care face parte din strategia sa de eliberare a Crimeei de ocupația rusă. ”Platforma Crimeea” presupune întâlniri la nivel de șefi de state, prim-miniștri, miniștri de externe, parlamentari și experți. Primele reuniuni ar urma să aibă loc în mai 2021. Participarea autorităților moldovene la această platforma va fi pentru Kiev hârtia de turnesol al seriozității intențiilor R. Moldova de a iniția și promova împreună cu Ucraina proiecte care vor consolida securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială ale ambelor state. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintelui moldovean, Maia Sandu, în Ucraina