Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, despre cazul Costel Alexe: Persoanele urmărite penal n-au ce căuta în funcții publice

costel_alexe.jpg

Costel Alexe, fostul ministru al Mediului
Image source: 
Guvernul Romaniei

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în prima conferință de presă susținută în 2021, la Palatul Cotroceni, că persoanele urmărite penal nu au ce căuta în funcții publice, cu referire la cazul lui Costel Alexe., fost ministru al Mediului. Acesta este urmărit penal de DNA, pentru luare de mită și instigare la delapidare. 

Întrebat dacă Partidul Național Liberal ar trebui să-i retragă sprijinul politic lui Costel Alexe, șeful statului a precizat că această decizie aparține reprezentanților partidului.

"Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că penalii nu au ce căuta în funcții publice. Dacă dl Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține până la clarificarea aspectelor", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a trimis ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, cercetat pentru luare de mită și instigare la delapidare. DNA susține că în perioada martie-aprilie 2020, cel acuzat ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme:

„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox.103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, arată Direcția Națională Anticorupție.