
Politică
Trump, sub presiunea ”impeachmentului complet ridicol”, a găsit țapul ispășitor pentru violențele din 6 ianuarie
trump_imbufnat.jpg

Preşedintele american la final de mandat a declarat presei, înainte de plecarea într-o vizită la zidul de frontieră de la Alamo (Texas), că procedura de "impeachment" este "complet ridicolă" şi provoacă "o imensă furie" în rândul susţinătorilor săi. "Acest impeachment provoacă imensă furie şi ei ţin să o facă, este un lucru cu adevărat oribil", a spus Trump. El a adăugat că acţiunile pentru declanşarea procedurii de impeachment sub acuzaţia de incitare la insurecţie din cauza asaltului asupra Capitoliului de săptămâna trecută sunt o continuare a "vânătorii de vrăjitoare" împotriva lui. "Nu vreau violenţă", a subliniat însă Trump.
Întrebat dacă are vreo responsabilitate pentru asaltul Capitoliului de săptămâna trecută, Trump a răspuns că cuvintele sale de la momentul respectiv au fost "cu totul potrivite".
Locatarul de la Casa Albă, care îşi încheie mandatul de preşedinte în opt zile, a mai estimat că reţelele sociale precum Twitter care i-au suspendat contul au comis o "greşeală catastrofală". De altfel, miliardarul republican a acuzat companiile "Big Tech" că divizează ţara, la câteva zile după ce Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile pentru că a încurajat atacul asupra clădirii Congresului de pe 6 ianuarie, relatează Reuters. "Cred că 'Big Tech' îi fac un lucru oribil ţării noastre şi cred că va fi o greşeală catastrofală pentru ei. Ei provoacă divizare", a declarat el presei înainte de plecarea într-o călătorie în Texas. El a spus că aceste companii au făcut o "greşeală teribilă" şi că există o "contra-mişcare" la acţiunile platformelor Big Tech, fără a explica în ce ar consta aceasta. Săptămâna trecută, Twitter, Facebook, Alphabet Inc, deţinut de Google, Apple Inc şi Amazon.com Ink au recurs la cele mai dure acţiuni de până acum împotriva lui Trump pentru a-i limita accesul la abonaţii săi. Companiile au invocat potenţialul unor noi violenţe care ar putea fi încurajate de postările preşedintelui republican, după ce susţinătorii săi au luat cu asalt clădirea Congresului săptămâna trecută, violenţe soldate cu cinci morţi.
Trump a avut mai multe ciocniri cu companiile "Big Tech" şi a criticat protecţia de care se bucură acestea în baza legii aşa-numite Secţiunea 230, care apără companiile de răspundere juridică din cauza conţinutului postat de utilizatori. El a continuat să ceară ca legea să fie revocată, deşi apelurile sale nu au întrunit sprijinul necesar în Congres. Donald Trump chiar s-a folosit de dreptul său de veto pentru a bloca o lege privind bugetul apărării în valoare de 740 de miliarde de dolari, întrucât aceasta nu conţinea textul pe care îl dorea privind modificarea Secţiunii 230. Congresul SUA a reuşit în cele din urmă să depăşească veto-ul său.