Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cale liberă pentru a doua punere sub acuzare a lui Trump

Camera Reprezentanților din SUA discută și votează azi articolul de punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la insurecție. Asaltul violent asupra clădirii Congresului s-a soldat cu 5 morți și mai mulți răniți. Ar fi o premieră în istoria Statelor Unite ca un președinte să treacă prin două proceduri de punere sub acuzare într-un singur mandat.

Camera Reprezentanţilor a votat marţi noapte rezoluţia prin care îi cere vicepreşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 din Constituţia americană pentru a-l înlătura pe Donald Trump din funcţie. Această aprobare precede votul de miercuri privind punerea sub acuzare a lui Trump. 

Măsura a trecut cu 223 de voturi la 205, potrivit NBC News, preluat de News.ro.

Vicepreședintele Mike Pence a trimis marţi o scrisoare preşedintei Camerei, Nancy Pelosi, în care a spus că nu va folosi prevederile Amendamentului 25 pentru a-l demite pe Trump. „Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei", a precuizat Pence.

Tot mai mulţi republicani din Congres au susţinut public punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump înainte de votul de miercuri.

Pence, care a fost una dintre ţintele mişcării violente din 6 ianuarie de la Capitoliu, a refuzat să se folosească de Amendament pentru a-l forţa pe Trump să părăsească funcţia cu câteva zile înainte ca mandatul să i se încheie. 

Faptele sunt clare: preşedintele a convocat acest atac revoltător”, a spus Pelosi înainte de vot. „Îi încurajez pe colegii mei republicani să deschidă ochii şi să îl tragă la răspundere pe acest preşedinte”.

Camera nu îl poate forţa pe Pence să îl înlăture pe Trump, iar următorul pas îl reprezintă un vot asupra unui articol privind punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie”, după ce preşedintele şi-a încurajat susţinătorii printr-un discurs susţinut săptămâna trecută să intre în Capitoliu în timp ce era certificată victoria în alegeri a democratului Joe Biden.

Articolul de punere sub acuzare este aşteptat să treacă de Camera controlată de democraţi, ceea ce îl va face pe Trump să fie primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare.

Marţi noapte, mai mulţi republicani au anunţat că se vor alătura democraţilor pentru a vota în favoarea acestui articol.