Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE în 2021: pandemia și relansarea economică nu sunt nici pe departe singurele provocări

2021.png

Image source: 
pixabay.com

După un an 2020 marcat de o criză fără precedent în istoria sa, în care s-a pus chiar problema supraviețuirii, Uniunea Europeană abordează anul 2021 cu câteva certitudini. 

Mai întâi, apariția vaccinurilor, care lasă să se întrevadă sfârșitul pandemiei. Apoi, planul de relansare de 750 de miliarde de euro, bazat pe o străpungere istorică - o acceptare, în premieră, a principiului îndatorării comune.

În sfârșit, acordul comercial cu Regatul Unit, care a arătat forța de negociere a Uniunii Europene, în condițiile în care membrii ei au rămas uniți.

Perspectivele sunt, așadar, promițătoare pentru anul acesta. Dar, după cum atrage atenția și portalul Toute L'Europe într-o amplă analiză consacrată anului viitor, provocările care stau în fața Uniunii Europene sunt mai numeroase decât simpla depășire a pandemiei prin obținerea imunizării colective sau relansarea economică.

De exemplu, cum va fi abordată problema liberei circulații?

Acest principiu de bază al Uniunii a fost puternic subminat de restricțiile de frontieră decretate de statele membre încă din primăvara anului 2020, iar revenirea se anunță dificilă.

Deși Comisia Europeană a adoptat o recomandare în octombrie 2020 pentru a evita discriminarea între naționalitățile europene, statele continuă să acționeze individual, sub apăsarea unui nou val epidemic. În plus, un nou subiect de divergență se anunță cel legat de așa-numitele pașapoarte de vaccinare, pe care unele state membre le-ar dori, iar altele, nu. 

O altă provocare este aceea de a face ca investițiile din fondul de relansare să crească coeziunea între statele mai bogate și cele mai sărace care, prin forța lucrurilor, au și o capacitate de absorbție mai scăzută.

Până la 30 aprilie 2021, statele membre trebuie să-și prezinte propriile planuri de de relansare, care trebuie validate de Comisia Europeană și de Consiliu în termen de două luni.

Perioada de criză a pus în plan secund tranziția verde. Dar prioritatea rămâne. Și unele zone bazate pe industrii poluante vor suferi o transformare ce se anunță și profundă, și dureroasă. Iar asta, într-o perioadă de criză.

Pe măsură ce pandemia va da înapoi, ne putem aștepta ca migrația că crească. Comisia a propus în toamna anului trecut un nou pact european privind migrația, dar până la o adevărată solidaritate europeană în domeniu mai este o cale foarte lungă.

Reînnoirea relației transatlantice, după instalarea noii administrații de la Washington este un alt punct important pe agenda europeană. Și, în strânsă legătură cu aceasta, dimensiunea militară și strategică a Uniunii Europene.

Apoi, sunt acordurile comerciale pe care Europa trebuie să le consolideze cu marii jucători ai lumii.

Ca să nu mai vorbim de amenințările la adresa democrației și  sistemelor liberale – iar aici, recenta lecție americană este cât se poate de relevantă. 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 14 ianuarie 2021