Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexei Navalnîi se întoarce în Rusia

navalnii.jpg

Image source: 
Facebook / Алексей Навальный

Contrar așteptărilor, liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, se întoarce duminică în Rusia. Medicii germani care au grijă de restabilirea fizică a lui Navalnîi după otrăvirea din luna august 2020, se așteptau ca vestitul pacient rus să urmeze cursul de tratament până în luna martie, însă recentele procese penale motivate politic din Rusia care i-au fost imputate au grăbit brusc decizia de a se întoarce în Rusia. Astfel, miercurea trecută, Navalnîi a declarat succint și oficial că se întoarce la bordul unei curse a companiei aeriene ruse ”Pobeda”. Această întoarcere anunțată din timp a generat speculații neașteptate despre cum va reacționa Kremlinul la întoarcerea lui Navalnîi și rezonanța social-politică pe care o va genera. Din ce se anunță în mediile rusești, se pare că întoarcerea lui Navalnîi va cauza prima mare criză politică a anului în Rusia.

Spre finalul lunii decembrie, după ultimul episod din epopeea politico-criminală cu privire la încercarea de asasinare a lui Navalnîi, oricine observă politica rusă se întreba ce mai pot inventa autoritățile ruse pentru a-l ține pe liderul de opoziție cât mai departe de viața politică a Rusiei.

După încercările eșuate de a-l asasina, în ultimele zile ale lunii decembrie, lui Navalnîi i s-a redeschis un dosar penal în cadrul căruia acesta trebuia să fi executat 3.5 ani de condamnare cu suspendare până pe 30 decembrie 2020.

Din cauza aflării sale în Germania, după forțarea plecării sale pentru a fi salvat de pe urma otrăvirii cu Noviciok în luna august, Navalnîi nu putea fi prezent la controlul de rutină în fața autorităților ruse pentru constatarea executării condamnării cu suspendare. Din acest motiv, un oficiu al procuraturii ruse din Moscova i-a redeschis dosarul penal.

Mai mult decât atât, lui Navalnîi i s-a deschis încă un dosar penal pentru o pretinsă escrocherie ce ar rezulta din nereguli în utilizarea fondurilor obținute din donații pentru organizația pe care o conduce - Fondul Rus pentru Lupta Împotriva Corupției.

Pornind de la aceste pretinse temeiuri legale, autoritățile ruse l-au dat pe liderul de opoziție în urmărire generală, fără a face public acest demers. Se spera că prin aceste procese penale fabricate la comandă politică de la Kremlin, Navalnîi ar fi fost stimulat să rămână în emigrație.

În pofida acestor procese, liderul de opoziție rus s-a decis la o mișcare inteligentă, riscantă și, totodată, curajoasă: întoarcerea în Rusia chiar dacă riscă să fie reținut imediat ce iese din avion și, într-un viitor previzibil, condamnat cu până la 10 ani de închisoare.

De ce s-a decis Navalnîi la această mișcare riscantă? Cel mai probabil acesta a luat în calcul faptul că a fi în opoziție față de Kremlin de la distanță, adică din emigrație forțată, îi va micșora în timp capacitatea de a dicta agenda politică așa cum a reușit să o facă în ultimul an de o manieră fără precedent pentru opoziție cel puțin în ultimul deceniu.

Astfel, duminică seara, pe 17 ianuarie, atunci când avionul companiei aeriene ”Pobeda” va ateriza probabil pe unul din aeroporturile din Moscova, anul politic și electoral 2021 în Rusia va putea fi declarat deschis în forță. Preconizata arestare a lui Navalnîi va lansa prima criză a unui an ce se anunță extrem de dificil pentru Vladimir Putin și partidul Rusia Unită, care speră să-și mențină cvasi-monopolul asupra puterii în alegerile din toamna lui 2021.

Probabila arestare a lui Navalnîi imediat după intrarea pe teritoriul Rusiei este așteptată să provoace proteste în multe orașe din Rusia.

La acest moment se poate doar specula asupra modului în care se vor desfășura evenimentele în Rusia începând cu duminică seara, însă trebuie să luăm în calcul contextul regional tensionat în unele state vecine Rusiei, în special mișcarea de protest din Belarus care poate servi drept model de protest pentru societatea rusă, sau mișcarea de protest din Orientul Îndepărtat Rus, mișcare care s-a stins abia spre sfârșitul anului trecut după mai mult de 4 luni de proteste.

Trebuie să mai luăm în calcul și o recentă investigație jurnalistică venită de la agenția de presă MBK, aflată în proprietatea unui alt vestit lider de opoziție rus aflat în emigrație forțată, este vorba despre Mihail Hodorkovski, a cărui agenție de presă a făcut publice detalii despre programul de achiziție a Gărzii Naționale Ruse.

Conform investigației, pe parcursul anului precedent Garda Națională Rusă a achiziționat o cantitate enormă și fără precedent de echipamente și armament pentru dispersarea și hărțuirea mulțimilor. E încă un semn că urmează un an foarte fierbinte în Rusia.

 
Navalnîi revine în Rusia