Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: De luni cei ce sosesc în UK au nevoie de test negativ

centru_testare_aeroport.jpg

Testare Coronavirus la aeroport
Începând de luni 18 ianuarie călătorii vpr trebui să prezinte un test Coronavirus la sosirea în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pasagerii internaționali vor trebui să prezinte un test negativ de Coronavirus dacă doresc să călătorească în Marea Britanie. Coridoarele de călătorie - care scuteau de carantină pasagerii care soseau din unele țări - vor fi, de asemenea, suspendate.

Începând de luni, 18 ianuarie, de la ora 04:00 GMT (6:00 în România și Republica Molddova), persoanele care călătoresc în Marea Britanie vor trebui să prezinte dovada unui test Covid-19 negativ înainte de plecare, cu până la trei zile înainte de începerea călătoriei lor.

Guvernul britanic spune că va accepta orice test cu cel puțin 97% specificitate și 80% sensibilitate. Cei care nu se conformează vor primi o amendă de 500 de lire sterline. Controalele vor fi efectuate de angajații Poliției de Frontieră la fața locului.

Cine este scutit de testare?

• Copii sub 11 ani

• Pasageri din zona comună de călătorie (Republica Irlanda, Insulele Canalului Mânecii sau Insula Man)

• Călătorii din Insulele Falkland, Insulele Ascensiunii și Sfânta Elena

• Transportatori auto, aerian, internațional feroviar și maritim

• Călătorii din St Lucia, Barbados, Antigua și Barbuda care sosesc în Marea Britanie înainte de 21 ianuarie

Chiar și cu noile cerințe de testare, călătorii - inclusiv cetățenii britanici - trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile de la sosire. Toți călătorii trebuie să furnizeze datele de contact și adresa lor din Marea Britanie.

Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au propriile reguli de carantină, care diferă puțin de ce cele ale Angliei.

Unii călători de afaceri nu mai trebuie să intre în carantină la reintrarea în Marea Britanie și un număr mic de alte profesii sunt scutite, inclusiv artiști, jurnaliști, personal de apărare și șoferi de marfă.

Persoanele care sosesc în Anglia din anumite țări își pot reduce perioada de carantină plătind un test privat Covid. Testul trebuie rezervat de călători înainte de călătorie și poate fi susținut numai după cinci zile întregi de autoizolare.

Testele costă între 65 și 120 de lire sterline iar rezultatele sunt primite în mod normal în 24 - 48 de ore. Cei cu rezultate negative pot înceta să se autoizoleze odată ce au obținut rezultatul. Cei care au test pozitiv trebuie să fie în carantină încă 10 zile de la data testului. 

Amenzi pentru încălcări

Încălcarea regulilor de carantină constituie o infracțiune, încălcarea obligației de auto-izolare e pasibilă de o amendă de £1.000 Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord sau £480 GBP în Scoția. Amenzile în Anglia pentru infractorii persistenți s-au dublat la 10.000 de lire sterline.

Afiș carantină la aeroportul Heathrow
Amenzile pentru călătorii care încalcă regulile de carantină au fost majorate
Sursa imaginii: 
Aeroportul Heathrow

Furnizarea de date de contact inexacte e pasibilă de amendă până la £3.200 în Anglia și £1.920 în Țara Galilor. Se apllică, de asemenea, o amendă de £100 GBP pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerilor.

Oricine a fost - sau a tranzitat - orice țară din America de Sud sau Portugalia în ultimele 10 zile nu va avea voie să intre în Marea Britanie. Portugalia este inclusă datorită legăturilor sale puternice cu Brazilia, la fel ca și Capul Verde de pe coasta Africii de Vest și Panama în America Centrală.

Interdicția este o măsură pentru a încerca să protejeze Marea Britanie împotriva unei noi tulpini potențial mai contagioase de Coronavirus care a apărut în Brazilia. Călătoria este deja interzisă din orice țară din sudul Africii, ca răspuns la o altă variantă Covid care a fost identificată în Africa de Sud.

Regulile nu se aplică cetățenilor britanici și irlandezi, deținătorilor de vize pe termen lung sau celor cu drept de rezidență – dar ace;tia trebuie să se autoizoleze, chiar dacă în mod normal ar fi scutiți.

Transportatorii care călătoresc din Portugalia pentru a transporta bunuri esențiale vor fi, de asemenea, scutiți.