Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Navalnîi, arestat la scurt timp după revenirea în Rusia

navalnii.png

Alexei Navalnîi în timpul unui miting la Moscova, 24 februarie 2019
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

La scurt timp după revenirea în Rusia, Alexei Navalnîi a fost arestat în aeroport. El a fost reținut la puțin timp după ce a trecut de punctul de control al pașapoartelor. Polițiștii nu au precizat motivul reținerii.

Actualizare 18.01, 10.14: Preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, apreciază că arestarea lui Alexei Navalnîi este 'un gest laş' al regimului condus de Vladimir Putin şi cere o dezbatere de urgenţă a acestui caz în Parlamentul European

ACTUALIZARE 11: Șeful diplomației UE, Josep Borell, cere autorităților ruse să ”respecte drepturile” lui Navalnîi și să îl elibereze imediat.

ACTUALIZARE 10: Alexei Navalnîi "trebuie eliberat imediat", a declarat Jake Sullivan, viitor consilier de securitate națională al președintelui ales al SUA, Joe Biden. "Domnul Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieţii sale trebuie traşi la răspundere", a declarat Jake Sullivan, prin Twitter.

ACTUALIZARE 9: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut duminică autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi. "Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a scris Michel pe Twitter.

ACTUALIZARE 8: Peste 50 de persoane au fost arestate pe aeroportul Vnukovo, unde era programat să aterizeze inițial avionul lui Navalnîi.

ACTUALIZARE 7: Lituania a transmis că va cere Uniunii Europene să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la arestarea lui Alexei Navalnîi, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 6: Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că reținerea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, este inacceptabilă și nedemocratică. Mesajul a fost postat pe Twitter.

ACTUALIZARE 5: "Dacă voi fi arestat? Este imposibil, sunt nevinovat", a spus Navalnîi în faţa jurnaliştilor aflați la bordul avionului care l-a adus în Rusia.

ACTUALIZARE 4: Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi.

ACTUALIZARE 3: Navalnîi a fost arestat.

ACTUALIZARE 2: Alexei Navalnîi a ajuns în Rusia duminică seara cu un avion care a aterizat pe aeroportul Şeremetievo, în apropierea Moscovei.

ACTUALIZARE 1: Avionul lui Navalnîi trebuia să ajungă la Moscova, dar autoritățile au schimbat aeroportul deoarece opozantul era așteptat de numeroși susținători.

Avionul opozantului a aterizat pe aeroportul Șeremetievo, deși ar fi trebuit să aterizeze pe Vnukovo, unde era așteptat de sute de susținători.

După ce a coborât din avion, dizidentul a spus că este bucuros că s-a întors acasă. În momentul în care a fost înconjurat de polițiști, el a solicitat să fie însoțit de avocat. Solicitarea i-a fost refuzată.

Agenția Reuters relatează că zeci de persoane care așteptau aterizarea avionului lui Navalnîi au fost arestate.

 

 

Dizidentul a revenit în Rusia deşi riscă ani închisoarea, fiind plasat de autorități pe lista persoanelor urmărite deoarece nu s-a prezentat la secția de Poliție în termenul stabilit, în conformitate cu o condamnare cu sususpendare.

 

Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Aleksei Navalnîi a intrat în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Alexei Navalnîi este recunoscut drept unul dintre cei mai mari critici ai preşedintelui rus.