Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE, gata să-și lanseze ”declarația de independență” față de dolar și privește inclusiv spre China și Marea Britanie

dolar_euro.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Uniunea Europeană se pregătește să scape de dependenţa de dolarul american, iar planurile concrete vor fi dezvăluite cât de curând: chiar în preziua depunerii jurământului de către noul președinte american, Joe Biden.

Potrivit unui articol publicat sâmbătă de jurnaliștii de la Financial Times, care au văzut un proiect de document elaborat de Comisia Europeană, Bruxelles este conștient de vulnerabilităţile faţă de sancţiunile şi riscurile financiare provenite din Statele Unite.

De asemenea, cei 27 doresc să îşi afirme independenţa economică şi financiară. Planul își propune să încurajeze „deschiderea, forța și reziliența” Uniunii Europene în contextul schimbărilor globale post-pandemie.

Pur și simplu este vorba de locul UE în lume, de mijloacele pentru a avea o putere economică şi financiară comparabilă cu mărimea noastră, după cum a spus pentru FT un oficial al Comisiei Europene.

Europenii au putut constata că sancțiuni extrateritoriale aplicare unor terțe state – cum au fost cele dictate de Donald Trump împotriva Iranului - au afectat grav capacitatea UE și a statelor membre de a avansa în obiectivele politicii externe, de a onora acordurile internaționale și de a gestiona relațiile bilaterale.

 Uneori, astfel de acțiuni au compromis comerțul legitim și investițiile întreprinderilor din UE cu alte țări, se arată în motivarea ce stă la baza documentului.

Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislaţiei europene cu privire la indicatorii de referinţă în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceştia să fie denominaţi în euro.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referinţă, Brent şi WTI, sunt legate de dolarul american. De asemenea, sunt menţionate gazele naturale, precum şi hidrogenul, drept pieţele în care rolul monedei euro ar trebui să fie întărit.

Potrivit Bloomberg, care afirmă, de asemenea, că a văzut proiectul , Uniunea Europeană se pregătește să-și reducă dependența și față de infrastructura pieței financiare din Marea Britanie după Brexit .

Este vizată, de asemenea, și China, după cea mai recentă mișcare a SUA de a scoate trei companii chineze de pe bursa din New York, inclusiv trecerea pe lista neagră a a companiei Xiaomi Corp., producătoare de smartphone-uri.

Propunerile apar pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să-și protejeze mai bine politica externă și interesele strategice, în special pe fondul pandemiei de coronavirus, care a afectat piețele globale și creșterea economică.

Iar momentul în care documentul ar urma să fie adoptat de Comisia Europeană este cât se poate de semnificativ. Se va întâmpla marți, cu o zi înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcţia de președinte al SUA.

Mandatul prezidențial al lui Donald Trump a lăsat urme adânci, iar consecințele sale se vor face simțite încă multă vreme, iar aici trebuie să adăugăm și criza financiară de acum un deceniu, sau cea actuală, generată de pandemie.

Chiar dacă pe ambele maluri ale Atlanticului se afirmă dorința sinceră de a reface relația grav avariată în timpul mandatului lui Donald Trump, bazele de pe care se va construi vor fi altele. Și nimic nu va mai fi ca înainte.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 ianuarie 2021