Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul de facto al Samsung Electronics condamnat la doi ani și jumătate de închisoare

samsung.png

Lee Jae-yong conduce, neoficial, grupul Samsung de mai mulți ani
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Liderul de facto al ”imperiului” sud-coreean Samsung, Lee Jae-yong,  a fost condamnat luni la doi ani și jumătate de închisoare pentru corupție, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de justiție din Seul, transmite AFP.

Lee Jae-yong, care deține oficial poziția de vicepreședinte al Samsung Electronics, a preluat conducerea de facto a  grupului de mai mulți ani, dar poziția sa s-a consolidat după moartea tatălui său, Lee Kun-hee, în octombrie anul trecut.

Potrivit verdictului de luni al Înaltei Curți, Lee este acuzat de dare de mită și trafic de influență, acuzații legate de imensul scandal politic care a dus la demiterea fostei președinte a țării, Park Geun-hye, în 2017.

Curtea a confirmat acuzația potrivit căreia Lee a dat mită sume de ordinul milioanelor de dolari unei consiliere a fostei președinte Park, în vedera autorizării procesului de succesiune la conducerea grupului Samsung după moartea tatălui său.

Lee a mai fost condamnat o dată, în 2017, la 5 ani de închisoare, dar în urma unui apel pedeapsa a fost suspendată

Lee Jae-yong este născut la 23 iunie 1968. El este cel mai mare copil și singurul fiu al lui Lee Kun-Hee. Vorbește coreeană, engleză și japoneză și este este al treilea cel mai bogat om din Coreea de Sud, cu o avere de circa 7,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Cifra de afaceri a grupului Samsung reprezintă 20% din Produsul Intern Brut al Coreei de Sud, care este cea de a 12-a economie a lumii.