Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, întrevederi de rang înalt la Bruxelles

kovesi_ok.jpg

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială de două zile, la Bruxelles. Sandu are stabilite mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Va discuta cu Charles Michel, președinte al Consiliului European, Ursula Von Der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Josep Borell Fontelles, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European. 

Președintele moldovean, Maia Sandu susține că a discutat cu Laura Codruța Kovesi despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în R. Moldova. Totodată, Sandu și Kovesi și-au manifestat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. ”Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”, a menționat președintele R.Moldova.

Să mai spunem că, Maia Sandu va avea întrevederi cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție, Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere, Alexander De Croo, prim-ministru al Regatului Belgiei, Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei, David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European. De asemenea, președintele R.Moldova va avea o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului European și cu alți demnitari europeni de rang înalt. 

În ajunul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Delagației UE în R.Moldova, Peter Michalko. Cei doi oficiali au convenit să intensifice relațiile dintre R.Moldova și Uniunea Europeană, ”pentru a asigura un răspuns ferm, pe termen mediu și lung, la consecințele crizei Covid-19 atât pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, cât și pentru economia țării noastre. În acest context, am menționat că una dintre prioritățile vizitei la Bruxelles este să asigurăm țara cu vaccin anti-Covid-19 și cu echipament medical, pentru a opri extinderea pandemiei”, a precizat Maia Sandu.

Este prima vizită a Maiei Sandu în calitate de șef de stat la Bruxelles, dar a doua în străinătate. Acum câteva zile președintele moldovean a mers la Kiev unde au fost relansate relațiile moldo-ucrainene, după o perioadă de stagnare.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintelui moldovean, Maia Sandu, la Bruxelles