Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ursula von der Leyen, către Maia Sandu: Puteți conta pe susținerea UE în realizarea reformelor și lupta cu Covid-19

maia_ursula.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Puteți conta pe Uniunea Europeană pentru sprijinirea agendei reformatoare, inclusiv a sistemului judiciar și a eforturilor anticorupție atât de necesare, precum și a luptei și redresării în urma coronavirusului”. Declarația îi aparține președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a fost făcută luni, la o întrevedere cu Maia Sandu, președintele R.Moldova, care se află într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles. Tot luni, președintele R.Moldova a avut o întrevedere cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell. Sandu are programate un șir de întrevederi cu oficiali europeni. 

”Sunt încântată să o primesc la Bruxelles pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Felicitări pentru câștigarea unui mandat puternic în favoarea schimbării”, a mai afirmat președinta Comisiei Europene.

”Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a realiza reformele planificate. Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii moldoveni și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene”, a menționat Maia Sandu, președintele R.Moldova.

Șeful statului a mai punctat că pentru R.Moldova integrarea europeană nu este un termen abstract.”Este un plan de lucru pentru a construi un stat cu instituții funcționale, puternice și pentru a îmbunătăți situația din țară prin proiecte de cooperare concrete. Am subliniat faptul că cetățenii R.Moldova mi-au oferit un mandat puternic anticorupție și că alegerea mea în calitate de președinte este un prim pas spre consolidarea unei democrații cu adevărat europene a Republicii Moldova. După alegerile parlamentare anticipate și crearea unui guvern funcțional va fi posibilă realizarea reformelor pe care ni le-am propus”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, susține președintele moldovean, a fost abordată situația gravă în care se află fermierii moldoveni și întreprinderile mici și mijlocii din cauza pandemiei și secetei și despre modul în care pot fi ajutați să treacă peste criză.

Maia Sandu, întrevedere cu Josep Borrell: ”Am discutat despre redeschiderea dialogului politic și asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19”

Aflată la Bruxelles, Maia Sandu a discutat și cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. ”Am discutat despre relansarea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii noștri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii noștri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană. Am reiterat faptul că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe”, a subliniat Maia Sandu.

Cei doi oficiali au vorbit și despre ”modalitățile de cooperare mai activă pe agenda securității naționale și regionale”. Pentru Republica Moldova, susține Maia Sandu, cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția, reforma justiției fiind singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell ne-a asigurat de tot sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru cetățenii noștri”.

Maia Sandu i-a adresat lui Josep Borrell invitația de a efectua o vizită oficială la Chișinău.

Igor Dodon, acuzații la adresa Maiei Sandu: R. Moldova este acum într-o incertitudine totală, din cauza încălcării Constituției de către președinte

Între timp, la Chișinău, fostul președinte moldovean, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a venit luni cu acuzații dure la adresa Maiei Sandu. Dodon susține că R.Moldova este acum într-o incertitudine totală, ”din cauza încălcării Constituției de către președinte”. Liderul PSRM a venit cu un ultimatum și îi cere lui Sandu, ca până pe 1 februarie, să desemneze un candidat la funcția de premier. Să spunem că, Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia, pe 23 decembrie, cu o zi înainte de învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu. 

”Perioada colaborării eficiente dintre Președinte, Guvern și Parlament, în care se făceau lucruri bune pentru cetățeni, a plecat în istorie. Republica Moldova este acum într-o incertitudine totală, din cauza încălcării Constituției de către președintele Maia Sandu și frica să își asume responsabilitatea. Avem parte de show-uri politice, blocaj guvernamental și tentative de uzurpare a puterii de stat de către președintele țării, ceea ce va duce doar la efecte negative pentru cetățenii Republicii Moldova”, susține Igor Dodon. 

La 31 decembrie, șeful statului a numit un premier care asigură interimatul până la învestirea unui nou Guvern. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre întrevederile președintelui R.Moldova cu oficiali europeni