Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aleksei Navalnîi va rămâne în arest până la 15 februarie

Opozantul rus va sta după gratii pentru 30 de zile, a decis, luni, judecătorul din Himki, unde acesta a fost judecat chiar în secția de poliție unde a fost dus după ce s-a întors în țara sa.

Anunțul a fost făcut de avocatul lui Aleksei Navalnîi, care a postat pe Twitter că instanța a decis ca acesta să rămână în arest până la jumătatea lunii viitoare.

Ordinul a fost dat de judecătorul de ședință Elema Morozova, de la Judecătoria orașului Himki, iar Navalnîi a fost judecat chiar în secția de Poliție, unde a fost dus după ce a aterizat, duminică seara.

Între timp, ministerul de Interne al Federației Ruse a explicat motivul pentru care Navalnîi a fost judecat într-o secția de poliție din provincie:

„În legătură cu faptul că, la 17 ianuarie, ziua sosirii din Germania în Federația Rusă, condamnatul condiționat Navalny nu a avut rezultate actualizate ale testelor pentru infecția cu coronavirus, conducerea departamentului 2 de poliție al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia pentru orașul Himki a apelat la Tribunalul Himki din regiunea Moscovei, cu o solicitare pentru a ține o ședință pe teren la locul de detenție efectiv al deținutului. Pentru siguranța sanitară și epidemiologică, accesul în sala unde are loc ședința de judecată este limitat", anunță ministerul rus de Intere.

Amintim, Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău, pe 20 august 2020, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Politicianul şi-a revenit la câteva săptămâni după atac, iar Rusia a negat orice implicare în acest incident.