Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns Orban „lupul Alfa, care le știe pe toate”? A. Țăranu: Orban nu a performat ca lider de partid

Președintele liberalilor, Ludovic Orban, este criticat dur de lideri importanți ai partidului, printre care prim-vicepreşedintele PNL, Rareș Bogdan, și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. Politologul Andrei Țăranu explică, la RFI, că această luptă pentru putere din interiorul PNL e generată de faptul că Ludovic Orban a performat mai degrabă ca premier decât ca lider de partid.

Cel care a dat tonul reproșurilor la adresa lui Ludovic Orban este Rareș Bogdan. Prim-vicepreşedintele PNL a declarat, la Aleph News, că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale. „Orban trebuia să demisioneze din funcția de președinte al PNL după alegerile parlamentare„, a mai spus Rareș Bogdan, care a mai precizat că strategia PNL ar fi acum aceea de a-l susține pe Florin Cîțu și Guvernul său. El a mai spus că lui Orban „i s-a umflat capul” după preluarea puterii și a devenit un fel de „lup Alfa, care le știe pe toate”.

Și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, îi cere lui Ludovic Orban să plece de la conducerea partidului, susținând că "PNL are nevoie de dialog și de democrație". Sighiartău l-a acuzat pe Orban, într-o intervenție la Digi 24, că în ultimul an ar fi condus discreționar partidul și ar fi cedat în mod eronat ministere importante, în negocierile pentru foarmarea coaliției de guvernare, pentru a obține șefia Camerei Deputaților.

Ce se ascunde în spatele acestei lupte pentru Putere în PNL? Politologul Andrei Țăranu e de părere că disensiunile din PNL sunt generate de faptul că Orban a performat mai degrabă ca premier decât ca lider de partid. „Orban a încercat mai degrabă să își construiască o imagine în calitate de premier, lăsând oarecum partidul în spate”, afirmă analistul.

Andrei Țăranu mai subliniază că luptele din interiorul PNL, în așteptarea congresului din vară, ar putea pune în pericol stabilitatea coaliției de guvernare.

Florin Cîțu, din postura de premier, ar trebui sa fie „challengerul” principal pentru șefia PNL la congresul din iunie, mai crede Andrei Țăranu, care subliniază însă că „Florin Cîțu nu e văzut ca un premier care să reziste foarte mult la Palatul Victoria”.

Ascultă:

 
Politologul Andrei Țăranu, despre luptele din PNL