Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Navalnîi este condamnat la 30 de zile de arest

navalnii_bun.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La numai 16 ore de la revenirea sa în Rusia, Alexei Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile de arest. Autoritățile ruse au improvizat un proces ad hoc în incinta secției de poliție în care opozantul rus a fost reținut pe parcursul nopții de duminică spre luni. Se pare că decizia judecătorească de a-l aresta pe Navalnîi deschide calea spre un capitol nou în relația Kremlinului cu cei care se opun regimului lui Putin, dar și în relația cu comunitatea internațională, care a condamnat vehement tratamentul la care este supus liderul opoziției din Rusia.

În acest moment Alexei Navalnîi se află în celebra închisoare cu regim special de izolare Matrosskaia Tișina, unde a petrecut deja o noapte. Matrosskaia Tișina este închisoarea federală nr. 1 în Rusia, unde în trecutul nu prea îndepărtat au fost deținute personalități politice și publice foarte importante, printre care Mihail Hodorkovski sau liderii puciului din august 1991, cei care au provocat colapsul complet al URSS. Deținerea lui Navalnîi în această închisoare este deja foarte sugestivă din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezintă liderul de opoziție rus pentru regimul lui Putin.

Înainte de a ajunge, însă, în această închisoare cu regim special, lui Navalnîi i-a fost organizat un proces de judecată calificat la unison de juriști ca o farsă a codului procesual-penal rus, cu încălcarea unor articole ale Constituției Rusiei.

Altfel spus, un proces fulger comparabil doar cu cele mai negre zile ale Rusiei lui Stalin, cu excepția faptului că pe atunci cei judecați mai și erau executați pe loc. Din întâmplare, și poate ca să accentueze pe neașteptate și în mod simbolic paralela cu timpurile lui Stalin, pe peretele din spatele lui Navalnîi, în timpul așa-numitului proces din incinta poliției ruse din orașul Himki, se afla o expoziție cu fotografia unuia din călăii lui Stalin, șeful din anii 1930 al NKVD, Genrikh Yagoda.

Așadar, Alexei Navalnîi a fost pus sub arest până cel puțin pe 15 februarie, iar în acest răstimp va avea loc rejudecarea procesului în care Navalnîi avea de executat încă 2 ani și 8 luni cu suspendare din cadrul unui dosar inventat la comandă politică. Conform avocaților lui Navalnîi, cel mai probabil, acești 2 ani și 8 luni vor fi recalificați în pedeapsă cu executare. În paralel, lui Navalnîi i-a fost deschis un alt dosar penal, și acesta fabricat, în care riscă pe viitor alți 10 ani de închisoare.

Navalnîi a declarat în repetate rânduri, începând cu momentul aterizării sale în Moscova la aeroportul Șeremetievo, ”că nu îi este frică” și a apelat la toți cei care se opun regimului lui Putin ”să nu le fie frică”.

În mod tot mai evident, în acest joc al reprezentării în calitate de lider al opoziției s-a implicat tot mai mult în ultimele luni și soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, care începe să fie proiectată și percepută ca un partener politic al lui Navalnîi, și chiar, o potențială înlocuitoare a lui Navalnîi după modelul Sviatlanei Țihanouskaia din Belarus, care l-a rândul său și-a înlocuit soțul în campania pentru prezidențiale pe care le-a și câștigat, după ce Serghei Țihanouski fusese arestat și condamnat într-un proces fabricat.

Rămâne de văzut dacă un scenariu similar cu cel din Belarus va prinde contur în viitor și în Rusia. Deocamdată, imediat după pronunțarea sentinței de arestare pentru 30 de zile, Navalnîi a chemat lumea în stradă. În consecință, sâmbătă, pe 23 ianuarie, susținătorii lui Navalnîi vor ieși în stradă în orașele din Rusia, pentru ceea ce deja a fost numită ”o plimbare în susținerea lui Alexei Navalnîi și a propriului viitor”.

Până în prezent zeci de lideri politici din statele vestice și organizații internaționale interguvernamentale sau non-guvernamentale au condamnat acțiunile statului rus.

Prima voce de rezonanță i-a aparținut organizației Amnesty International, care l-a numit pe Navalnîi ”prizonier al conștiinței” imediat ce acesta a fost reținut pe aeroportul Șeremetievo.

Nu au întârziat să condamne reținerea opozantului zeci de înalți demnitari ai Uniunii Europene și din Statele Unite. Însă, din câte se pare, acest șir de condamnări publice la nivel internațional reprezintă doar un modest început.

Imediat după condamnarea lui Navalnîi pentru 30 de zile, Angela Merkel a declarat prin purtătorul său de cuvânt că, citez: ”Autoritățile ruse au pus sub arest victima unei tentative de asasinare cu armă chimică, nu un criminal.” In termeni diplomatici, aceste cuvinte cântăresc foarte greu când vine vorba despre relația cancelarului german cu Vladimir Putin.

Reamintesc, pe durata celor 5 luni în care Navalnîi s-a aflat în Germania pentru resuscitare practic și mai apoi reabilitare, acesta a beneficiat de protecție federală coordonată direct de oficiul cancelarului german. Astfel, orice este legat de soarta lui Navalnîi după revenirea sa în Rusia a devenit începând cu ziua de ieri subiect de top al relațiilor bilaterale germano-ruse.

Suntem martorii începerii unui nou capitol, mult mai tensionat în relațiile Vestului cu Rusia, relație la baza căreia stă frica regimului Putin față de un cetățean rus până la urmă, un lider carismatic de opoziție capabil să producă schimbări structurale pe scena politică a Rusiei.