Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sandu: Prin cooperarea cu UE, R.Moldova poate reuși să atenueze impactul crizei economice și sanitare

maia_siegfried.jpg

Președintele moldovean a avut o întrevedere cu membrii Parlamentului European, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM și David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

”Prin cooperarea cu partenerii europeni, Republica Moldova poate reuși să atenueze impactul crizei economice și sanitare”, susține Maia Sandu, la Bruxelles. După ce luni a avut mai multe întrevederi de rang înalt, marți, Maia Sandu se întâlnește cu Alexander De Croo, prim-ministru al Regatului Belgiei, Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei. De asemenea, Sandu va discuta cu David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European. Șeful statului a avut o întrevedere cu membrii Parlamentului European, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM și David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe. 

Șeful statului și oficialii europeni au discutat noi oportunități de dezvoltare pentru R.Moldova, dar și cum să mențină interesul sporit al țărilor UE pentru colaborarea bilaterală strânsă cu Republica Moldova în pofida lipsei unui guvern funcțional la Chișinău. Maia Sandu și-a exprimat speranța că va fi găsită o soluție pentru ca vaccinul împotriva coronavirusului să ajungă în scurt timp în R.Moldova. 

”Am mulțumit membrilor Partidului Popular European pentru sprijinul constant oferit proceselor democratice din Republica Moldova, atât din Bruxelles, cât și din interiorul statelor membre. PPE a fost mereu alături de forțele democratice și anticorupție din țara noastră și a promovat respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova. Am ținut să le mulțumesc pentru sprijinul acordat de PPE în ultimii ani și i-am rugat să ne ajute în identificarea unei soluții pentru ca vaccinul anti-Covid-19 să ajungă cât mai repede și în țara noastră”, a menționat președintele R.Moldova.

În cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu a discutat și cu Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru realizarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, Ramona Strugariu, vicepreşedintă a Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

”Am vorbit despre evoluțiile politice interne din țara noastră, prioritățile mele pentru politica externă, precum și despre obiectivele majore ale mandatului meu, în special lupta împotriva corupției. Membrii Grupului Renew Europe au fost mereu de partea transformării și modernizării Republicii Moldova. Le-am mulțumit tuturor pentru eforturile continue depuse ca Republica Moldova să devină un stat puternic, cu adevărat european, cu instituții independente care lucrează pentru cetățeni”, afirmă șeful statului.

La Bruxelles, Maia Sandu s-a întâlnit și cu Didier Reynders, Comisarul european pentru Justiție. Președintele moldovean a accentuat necesitatea de a realiza o reformă reală a justiției, ”care să ne permită să dezvoltăm Republica Moldova și în celelalte domeni”i. ”Lupta împotriva corupției și crearea unor instituții puternice și independente reprezintă premisa de bază a îmbunătățirii vieții cetățenilor noștri. Comisarul Reynders m-a asigurat că Uniunea Europeană va susține și în continuare parcursul nostru european prin sprijinirea reformelor și eforturilor noastre în edificarea unui stat modern, european și prosper”.

Dodon: ”Apucați-vă de lucru. Ba la Zelenski, ba la Iohannis, ba la Bruxelles mâncați scoici și midii”

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, pare deranjat de întrevederile și vizitele noului șef de stat, scrie jurnal.md. ”Este clar că Maia Sandu nu știe cum să procedeze mai departe. Se conturează al doilea eșec al Maiei Sandu după deținerea funcției de premier, pentru că nu știe ce trebuie să facă. Apucați-vă de lucru. Ba la Zelenski, ba la Iohannis, ba la Bruxelles mâncați scoici și midii”, a spus Dodon.

Maia Sandu a mers la Bruxelles, aceasta fiind a doua vizită în străinătate, după preluarea mandatului de președinte. Săptămâna trecută, șeful statului a făcut o vizită oficială la Kiev, unde au fost relansate relațiile moldo-ucrainene, după o perioadă de stagnare. La doar câteva zile după învestire, la Chișinău, a venit președintele României, Klaus Iohannis. Experții de la Chișinău susțin că de fapt ceea ce nu a reușit Dodon în patru ani, Maia Sandu a reușit în mai puțin de o lună de mandat. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre întrevederile președintelui Maia Sandu cu oficiali europeni, la Bruxelles