Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


[Live Text SUA] Era Trump ajunge la final. Joe Biden preia mandatul la Casa Albă

biden_trump.jpg

Joe Biden se pregătește să preia mandatul de la Casa Albă

Ceremonie fără precedent la Washington. Americanii sunt cu ochii pe Capitoliu în așteptarea jurământului de învestire a democratului Joe Biden în timp ce Donald Trump se prăbușește în sondajele de încredere.

ACTUALIZARE 11 - ora 18.48: Joe Biden a depus jurământul. Este noul președinte al SUA: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.

"E ziua Americii, e ziua democrației. Violențele au încercat să zdruncine SUA în urmă cu câteva zile, dar democrația a învins. Reziliența Constituției și puterea națiunii noastre sunt mai rezistente decât adversarii noștri. Rar au existat amenințări mai mari decât cea pe care o înfruntă acum întreaga lume. Vom face dreptate pentru toată lumea.Împreună putem face din nou America forța principală a binelui în lume." a spus Joe Biden.

ACTUALIZARE 10: Primul discurs al lui Joe Biden ca preşedinte al SUA nu va fi despre Donald Trump, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ales, cu câteva ore înaintea începerii ceremoniei de inaugurare, relatează agenţia DPA preluată de Agerpres.

ACTUALIZARE 9: Cel puţin 12 membri ai Gărzii Naţionale, armata americană de rezervă, au fost demişi din funcţie şi daţi afară din echoipa însărcinată cu securitatea ceremoniei de învestire a preşedintelui ales Joe Biden, în urma unor verificări aprofundate a celor 25.000 de membri ai Gărzii desfăşuraţi la Washington cu această ocazie, din cauza unor temeri cu privire la securitatea evenimentului, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 8: Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a exprimat miercuri bucuria faţă de ”sfârşitul” erei ”tiranului” Donald Trump.

ACTUALIZARE 7: ”Europa are un prieten la Casa Albă” după cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump, a subliniat preşedina Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în PE, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden.

ACTUALIZARE 6: ”Aş vrea să adresez în mod solem azi (miercuri), în această zi a intrării în funcţie a lui Joe Biden, un apel la construirea împreună a unui pact fondator, nou, al unei Europe mai puternice, al unor State Unite mai puternice şi al unei luni mai bune”, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel în Parlamentul European (PE).

ACTUALIZARE 5: Grilaje înalte, uneori cu sârmă ghimpată, protejează o ”zonă roşie” între dealul Capitoliului şi Casa Albă.

ACTUALIZARE 4: Măsurile de securitate de la ceremonie sunt excepţionale. Aproximativ 25.000 de militari din cadrul Gărzii Naţionale şi mii de poliţişti veniţi din întreaga ţară sunt desfăşuraţi, notează news.ro.

ACTUALIZARE 3: Înainte de a pleca de la putere, Trump a graţiat 73 de persoane, între care şi fostul său consilier şi strateg Steve Bannon, acuzat de faptul că a deturnat fonduri pretins destinate construirii unui zid la frontiera cu Mexicul.

ACTUALIZARE 2: Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton se vor afla în primele loje la ceremonia prevăzută să înceapă la ora locală 12.00 (19.00, ora României).

ACTUALIZARE 1: Pentru prima dată în istoria modernă a SUA, președintele în funcție nu va participa la ceremonia de la Washington de învestire a noului șef de stat. Donald Trump a anunțat că va participa la un eveniment în Florida.

.................................................

Președintele ales Joe Biden se pregătește miercuri pentru ceremonia de învestire prin care preia mandatul la Casa Albă.

Evenimentul va avea loc la 18.30, ora României, într-un Washington aflat în stare de alertă maximă. Dar până atunci Biden alături de vicepreședintele Kamala Harris au rostit un prim discurs în capitala Statelor Unite, pe esplanada de la Monumentul lui Lincoln, discurs pe care l-au dedicat  celor peste 400.000 de victime pe care le-a făcut pandemia de coronavirus în SUA.

În fața Monumentului lui Lincoln, Joe Biden și-a început discursul adresându-i mulțumiri unei asistente din Michigan, Lori Marie Key, care a cântat Amazing Grace. Asistenta medicală este cunoscută publicului american pentru modul în care încearcă să fie alături de pacienții săi din secția de terapie intensivă, cântându-le. 

„Ca să ne vindecăm, trebuie să ne aducem aminte. Uneori amintirile sunt dureroase, însă doar așa ne putem vindeca. Este important să facem asta ca națiune. De aceea ne aflăm azi aici. Între apus și răsărit, să lăsăm luminile să strălucească în întuneric de-a lungul bazinului sacru și să ni-i amintim pe toți cei pe care i-am pierdut”, a declarat Joe Biden, cu trimitere la cei peste 400.000 de americani care și-au pierdut viața din cauza pandemiei de coronavirus.

În spatele său s-au aprins 400 de lumini de-a lungul bazinului cu apă de la Monumentul lui Lincoln, iar cântăreața de gospel Yolanda Adams a cântat Hallelujah.

Ceremonie fără precedent

Este stare de alertă la Washington. După evenimentele din 6 ianuarie, când cei câţiva reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost luaţi prin suprindere de demonstranţii violenţi, predomină teama de astfel de scene în momentul instalării lui Joe Biden la Casa Albă.

Aşadar, semnele nu sunt tocmai favorabile pentru un eveniment de amploare care să marcheze începutul administraţiei Biden. Viaţa publică va fi, practic, paralizată azi la Washington, deoarece multe restricţii sunt deja în vigoare. În zona din jurul Capitoliului va fi interzisă circulaţia autovehiculelor, soldaţi înarmaţi patrulează de-a lungul unui gard de doi metri, ridicat în jurul sediului Congresului.

După violenţele de la Washington, capitala Statelor Unite s-a baricadat, în centrul oraşului multe magazine şi clădiri de birouri au fost deja închise cu plăci de lemn. Serviciile secrete au preluat responsabilitatea pentru buna desfăşurare a ceremoniei de inaugurare a administraţiei Biden, de miercuri, 20 ianuarie. Peste 20.000 de membrii ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru această ceremonie. La evenimentul din 2017, când Donald Trump depunea jurământul, au luat parte doar 8000 de membrii ai Gărzii Naţionale.

Donald Trump și-a petrecut ultima zi de mandat pe fondul unei prăbușiri în sondaje

Încâlcând din nou tradiția, Donald Trump devine primul preşedinte care nu participă la depunerea jurămîntului succesorului, în ultimii 152 de ani. Trump intenţionează să părăsească Washingtonul în această dimineaţă, înainte ca cel care-i va urma să depună jurămîntul și doreşte să i se organizeze o plecare cu ceremonie, covor roşu şi onoruri militare.

Înainte de plecare însă Trump a ținut un ultim discurs ca președinte. În ultimul său discurs oficial, un clip înregistrat, Trump a spus că „se va ruga pentru succesul” viitoarei administrații, dar a refuzat să menționeze numele lui Joe Biden. Trump a mai spus și că toată lumea din SUA a fost „îngrozită” de revoltele de la Capitoliu, potrivit fragmentelor din discurs făcute publice de Casa Albă. El adaugă că este „foarte mândru” că a fost primul președinte din ultimele decenii care „nu a început noi războaie”.

Donald Trump nu pleacă de la Casa Albă fără să aibă grijă de unii dintre partenerii lui aflați la închisoare.

În ultimele ore ale mandatului de președinte, Donald Trump l-a grațiat pe Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a președintelui american în SUA și a încercat să facă afaceri cu armata română. Broidy este fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump. El a pledat vinovat la acuzația că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaezia.

De asemenea, Trump l-a grațiat și pe Steve Bannon, principalul strateg al campaniei care l-a dus în 2016 la Casa Albă. Bannon fusese arestat anul trecut pentru fraudă în urma campaniei de strângere de fonduri pe care a organizat-o împreună cu alte trei persoane, în scopul construirii zidului la graniţa Statelor Unite cu Mexicul.  

Alături de Boidy și Bannon, Trump a grațiat miercuri, într-un ultim act de clemență, alte peste 70 de persoane.